Protest blocat de justiţie

12Comentarii
Protest blocat de justiţie
ORADEA – Ceremonia acordării „certificatelor de adopţie” celor care au luat în grijă câte un arbore din lunca Crisului Repede, din porţiunea cuprinsă între podurile Dacia şi Ferdinand, s-a derulat, marţi, în zgomotul primului buldozer care a intrat pe amplasament.

„Exploateaza un viciu de procedura”, a observat Mihai Togor, presedintele CRSE. Acesta spune ca daca justitia da câstig de cauza cererii de anulare a acordului de mediu si executantul continua, situatia capata iz penal.

Ecologistii protesteaza fata de betonarea malului Crisului Repede pe portiunea cuprinsa între podurile Ferdinand si Dacia care, la finalul lucrarii, ar urma sa aiba aspectul „beton” al bucatii de mal amonte dintre podurile Dacia si CFR.

Vacanta judecatoreasca

Conform avocatului care reprezinta CRSE, ONG-ul a introdus doua actiuni în justitie, doar ca lucrurile se taraganeaza din cauza vacantei judecatoresti. „Este, de luni, o actiune pentru anularea acordului de mediu dat de Agentia Regionala de Protectie a Mediului din Cluj-Napoca, o actiune pe fond pentru care am primit termen de judecata în 15 august, si mai este o cerere de sistare a lucrarilor, depusa marti, la care se raspunde prin ordonanta presedintiala, la care n-am primit termen înca”, spune avocatul.

Acesta spune ca s-a dispus o cerere la Agentia Regionala de Protectie a Mediului Cluj-Napoca pentru suspendarea acordului de mediu, cu sanse minime însa. „Acordul de mediu parca a fost dat expres în perioada asta, pentru a specula vacanta judecatoreasca, în care se poate obtine greu un termen de judecata”, comenteaza avocatul.

Beneficiar pasiv?

Acuzati ca nu îsi delimiteaza atitudinea fata de scandalul legat de malurile Crisului, edilii sustin ca n-au nici un cuvânt în aceasta problema, fiind doar beneficiarii indirecti ai lucrarii. „Suntem beneficiarii unor lucrari care nu depind de noi. Nu vad de ce toate acuzele se îndreapta spre Primaria Oradea. E singura directie usor de gasit?”, se mira sincer primarul Petru Filip.

Gradul în care lucrarile angajate de Directia Ape Crisuri si platite de Guvern depind sau nu de Primaria Oradea este, totusi, interpretabil. Autorizatia de constructie, act în absenta caruia nu se efectueaza lucrarea, a fost eliberata în 17 iulie de chiar subalternii primarului, respectiv Directia Arhitectului-sef, dupa ce în prealabil a trecut prin Comisia municipala de urbanism.

Autorizatia da liber betonarii, însa cere mentinerea tuturor arborilor sanatosi si prevede efectuarea lucrarilor din albia Crisului.

Cristina Ghilea12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor