Protest inedit la judeţ

Protest inedit la judeţ
Deva – Prima şedinţă din acest an a Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara s-a dovedit extrem de animată, motivul fiind proiectul de hotărâre prin care consilierii aprobau sumele de bani pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală în judeţ. 

Nemulţumiţi de insuficienţa fondurilor alocate pentru comunităţile din care fac parte, primarii din municipiile Brad şi Lupeni au protestat în plenul şedinţei, cei doi edili-şefi afişând în faţa consilierilor un banner din pânză pe care au scris, cu cerneală roşie, „Deturnare de fonduri”.

Incidentul s-a produs imediat după adoptarea hotărârii de CJ, cei doi primari făcându-şi loc printre consilieri spre centrul sălii de şedinţe, unde au desfăşurat bucata de material textil. Apoi s-au îndreptat cu bannerul spre masa la care se afla conducerea CJ Hunedoara, l-au fixat chiar în faţa preşedintelui instituţiei, Mircea Moloţ, şi au ieşit din sală.

Cei doi primari şi-au motivat ulterior protestul prin faptul că banii repartizaţi de CJ pentru cofinanţarea unor proiecte locale sunt puţini şi au apreciat că unele localităţi ar fi primit mai mulţi bani decât s-ar fi cuvenit, după lege.

Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, şi-a motivat gestul prin faptul că legea ar fi permis alocarea unei sume de 700.000 lei pentru bugetul local.

„Am primit de şapte ori mai puţin. Voi sesiza Prefectura şi voi acţiona hotărârea Consiliului Judeţean în contencios-administrativ pentru că Primăria Brad are proiecte cu finanţare europeană în valoare de 2 milioane de euro şi trebuia să primească 20 la sută din valoarea acestora sub formă de cofinanţare”, a spus Cazacu.

La rândul său, primarul din Lupeni, Cornel Resmeriţă, a susţinut că sumele repartizate de CJ Hunedoara sunt mai mici decât cele din 2004. „Modul de alocare a sumnelor reprezintă o fraudă. Trebuiau să ne dea banii necesari pentru cofinanţarea proiectelor”, a afirmat Resmeriţă.

În replică, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, a declarat că fondurile au fost repartizate corect pentru cele două primării, ţinându-se cont şi de veniturile realizate la bugetele locale.

„Consiliul Judeţean nu poate asigura toată cofinanţarea unor proiecte locale în condiţiile în care necesarul pentru toate primăriile din judeţ este de 45 milioane lei, iar sumele de care dispunem se ridică la numai 10,8 milioane lei”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara.

În ceea ce priveşte incidentul din plenul şedinţei CJ Hunedoara, preşedintele instituţiei a apreciat că atitudinea primarului din Brad reflectă faptul că acesta crede că problemele se pot rezolva printr-o „mineriadă”, în timp ce edilul şef din Lupeni ar încerca „să ascundă” probleme de administrare a banului public.

Mihai Stan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !