Protest la deschiderea noului an universitar

Reactualizat la:
7Comentarii
Protest la deschiderea noului an universitar
Studenţii orădeni au cerut eliminarea plagiatului din univerităţi şi o mai bună finanţare a învăţământului superior.


„Oradea, Universitate liberă de plagiat” şi „Universităţi curate, bine finanţate” sunt sloganele sub care a stat deschiderea noului universitar la Oradea. Studenţi, membri în Senat, preşedinţi ori membri ai organizaţiilor studenţeşti: Asociaţia Studenţilor Stomatologi, Asociaţia Studenţilor Farmacişti, Asociaţia Studenţilor de la Geografie „Simion Mehedinţi”, Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor de la Balneofizioterapie, Asociaţia Studenţilor Psihologi din Oradea şi-au întâmpinat colegii, bobocii, profesorii ori invitaţii cu două bannere prin care au cerut o mai bună finanţare a învăţământului superior şi eliminarea plagiatului.

„Este un demers organizat la nivel naţional. Mai multe universităţi care au asociaţii sau federaţii studenţeşti care fac parte din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au început în acest mod anul universitar. Ceea ce ne îndeamnă la acţiuni de protest este subfinanţarea învăţământului superior şi faptul că în ultimele luni, şi chiar în ultimii ani, există un curent tot mai mare al plagiatului, lipsa de integritate academică a cadrelor didactice. Ştim că problema este în primul rând sistemică, dar dorim să nu mai vedem la televizor personalităţi de marcă sau oameni din administraţia publică care au doctoratul ca şi rezultat al altor practici decât simplul învăţământ. Nu e un mesaj ţintit pentru Universitatea din Oradea. Considerăm că toţi sunt la fel de vinovaţi. Dânsul (Ioan Mang – n.r.) are marele ghinion de a fi fost chiar ministru al Educaţiei.

12041883_920873161320850_532402089_n

 

Dar sper să ni se alăture nouă şi alţi studenţi din alte centre universitare. Manifestările urmează să continue. O să avem o serie de poziţii, începând cu săptămâna viitoare. La nivel local urmează să hotărască asociaţiile studenţeşti dacă vor organiza sau nu alte proteste. Cert e că dorim să vadă toată lumea că suntem împotriva slab finanţării învăţământului şi a plagiatelor”, a declarat Marius Deaconu, comisar educaţional în cadrul ANOSR.

Protestul de joi este al doilea a studenţilor orădeni, după cel din 2013, când cereau alocarea a 6% din PIB învăţământului.

„Considerăm că e cea mai elegantă măsură prin care putem să adresăm un mesaj. Cu acest prilej sunt prezenţi toţi factorii decizionali din universitate. E suficient de sugestiv şi de dureros pentru cei în cauză”, a mai declarat Deaconu.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor