Protest la RER Ecologic

10Comentarii
Protest RER
Protest RER
Angajaţii de la RER Ecologic au început ziua cu un protest, aceştia sunt nemulţumiţi din cauza salariilor mici şi a neacordării unor drepturi. Imagini protest   |  Video  Video

Lucrătorii singurului operator licenţiat de salubrizare pentru Oradea, RER Ecologic Service au ieşit vineri în stradă, protestând pentru că nu li se respectă drepturile salariale, de către noua conducere a firmei, instalată la începutul acestei luni. Nemulţumiţi că nu au primit jumătate din al XIII-lea salariu, că nu li se plătesc integral orele suplimentare, că li se retrag nejustificat bonurile de masă, oamenii au protestat preţ de câteva ore, refuzând să muncească, adunaţi în curtea instituţiei.

„Nu ni se plătesc orele suplimentare în totalitate, numai cele de week-end. Deşi lucrăm 14-16 ore zilnic, suntem pontaţi cu opt ore. Ne iau drept proşti, nu avem sărbători şi week-end-uri, dar nu primim sporuri”, spune un muncitor.

Gunoierii spun că nu primesc nici echipamentul de protecţie a muncii, mănuşi, salopete, dar nici mături şi saci în număr suficient, iar vara nu li s-a dat apă. „Dacă lipsim o zi, nu ni se dau bonurile pentru toată luna. Lucrăm ca deţinuţii, cu poliţiştii în spate. Cât a fost Sărac director a fost mai bine”, spune alt protestatar.

Nemulţumirile sunt însă mai vechi: „Trebuia de mult să ieşim în stradă. Dar i-am crezut când ne-au tot promis”. În plus navetiştii au rămas şi fără 25% din banii pentru transport, decizie luată de conducere pe motiv că firma merge în pierdere.

Zâzanie

De cealaltă parte, directoarea pe probleme de marketing Gabriela Mălinaş, recent instalată în funcţie, susţine că nu a fost informată despre acordarea celui de-al XIII lea salariu, care deşi este prevăzută în contractul colectiv de muncă, nu este specificat un termen. „Azi (ieri, n.r.) am aflat că li se dădea de regulă jumătate din al XIII-lea salariu la Paşti sau până la începerea anului şcolar, în septembrie, iar cealaltă jumătate, de Crăciun. Anul acesta au primit la Paşti doar o primă de 100 de lei”, a declarat Gabriela Mălinaş.

Cinci reprezentanţi ai protestarilor şi conducerea firmei s-au aşezat la masa discuţiilor pentru negocieri. La decizia conducerii RER, vineri după-amiază urma ca angajaţii să primească jumătate din al XIII-lea salariu şi să se desfăşoare o nouă serie de negocieri.

„Personal, cred că oamenii au fost instigaţi de cineva să recurgă la proteste, în contextul în care tocmai se organizează concurs pentru ocuparea posturilor de şefi de secţii”, a opinat Florin Cepănariu, director tehnic si de investitii.

Directoarea Mălinaş susţine că volumul de muncă nu este cuantificat corect, echilibrat pentru toţi muncitorii, şi, ca atare, sporurile se acordă inechitabil, lucru care trebuie regândit şi soluţionat. „Practic, oamenii au fost informaţi trunchiat, parţial de şefii secţiilor, în ceea ce priveşte drepturile salariale. Vom reverifica acordarea bonurilor de masă, a plăţii orelor suplimentare şi acordarea bonurilor de masă”, a mai spus Mălinaş.

Mălina Pop10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor