Protest pe Centura: Guantanamo de Oradea

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
23Comentarii
Protest pe Centura: Guantanamo de Oradea
Traversând ostentativ pe „zebră” în semn de protest, orădenii din Ioşia au blocat Şoseaua de Centura, sâmbătă.

Câteva zeci, poate chiar o sută de orădeni, au blocat, sâmbătă dimineaţa, Şoseaua de Centura a Oradiei, într-un mod inedit. Au traversat strada în continuu, pe zebră, vreme de câteva zeci de minute. Totul pentru a atrage atenţia asupra supărării lor pe Primărie şi pe Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR).

E, de altfel, singurul loc în care se poate traversa Centura în zona Hora – Ibsen, deoarece doar acolo s-a întrerupt şirul parapeţilor de beton. Şi pe axul drumului zebra e oarecum stangulată din cauza noului „decor” de pe Centură. De altfel, aceşti parapeţi sunt sursa iritării riveranilor. Gestul lor s-a dorit a fi unul al disperării. Ioşienii de pe străzile Henrik Ibsen şi Coriolan Hora sunt exasperaţi de faptul că parapeţii de beton montaţi recent pe axul străzii Densuşianu i-a izolat, spun ei, după ce ani la rândul ceruseră Primăriei să transforme linia dublă continuă, de la intersecţia cu strada Ibsen, în linie discontinuă. „Ne-au izolat. Dar, ce suntem noi, puşcăriaşi?! E Guantanamo de Oradea!”, a răbufnit orădeanca C.P. Aceasta şi vecinii ei sunt acum obligaţi să ocolească mai mulţi kilometri pentru a ajunge acasă, pe la sensurile giratorii, deşi înainte de era vorba despre un traseu de doar câteva sute de metri. Mai mult, bătrâni, pensionari, copii sunt nevoiţi să escaladeze aceiaşi parapeţi de pe Centură pentru a ajunge din staţia de la capătul liniei de tramvai 2 spre casele de pe strada Coriolan Hora, dituată dincolo de Centură şi de calea ferată. Riveranii reclamă bătaia de joc la care sunt supuşi de autorităţi. Autorităţi care nu ar ţine cont de viaţa lor.

Strada Ovid Densuşianu s-a umplut de maşini, claxoane şi nervi, sâmbătă în jurul orei 10. Unii şoferi au coborât nervoşi la protestatari, lucrurile fiind la un pas să degenereze. Ulterior, la faţa locului au ajuns şi poliţiştii de la Rutieră, care au încercat să-i convingă pe nemulţumiţi. Şi, într-un final, au reuşit, poliţiştii dirijând, în premieră, o… trecere de pietoni!

Protestatarul Ionel Mureşan a avut un mesaj de transmis prin intermediul tricoului pe care îl purta: „Sunt eu cetăţean european?”, întreba orădeanul, în timp ce traversa strada furios, în scop demonstrativ.

Enclavizaţi de… parapeţi!

Vecinul său, Aurel Popovici, ne-a declarat că Primăria şi CNADNR nu ţin cont de o comunitate de 400 de suflete, majoritatea pensionari şi că, de când se ştie, Primăria nu a mişcat un deget pentru el şi vecinii săi… Dimpotrivă. Popovici e nemulţumit de faptul că primarul Bolojan are planuri costisitoare, cu pasaje realizate peste Centură, dar pentru ei, pentru cei din zona străzilor Ibsen – Hora, n-ar mişca un deget. „Suntem aici ca o enclavă. 400 de oameni care locuiesc aici, plus alţi 150 de angajaţi ai diferitelor firme din zonă. Aici, pe Centură, de când cu betoanele acestea se circulă şi cu 150 – 160 kilometri pe oră! Nu înţeleg ce e aşa de greu să scoată betoanele acelea, în intersecţie!?”, se întreabă orădeanul Popovici, adăugând că iniţial, în proiectul Centurii, era prevăzut un scuar de preselecţie pentru virarea la stânga, spre strada Henrik Ibsen.

În jurul orei 11, la faţa locului a ajuns şi comisarul-şef Valentin Pănescu, de la Poliţia Rutieră Oradea. Întrebat de JB dacă amenajarea rutieră de la intersecţia străzilor Densuşianu (Centura) cu Ibsen a fost avizată de comisia municipală de circulaţie, Pănescu ne-a declarat că nu-şi aduce aminte. La faţa locului a fost şi şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, colonelul Ioan Huluban. Ulterior, la amiază a ajuns şi primarul Ilie Bolojan. Potrivit martorilor oculari, Bolojan s-a contrat cu protestarii, pe care i-ar fi ameninţat cu amenzi pentru acţiunea lor. Într-un final, însă, primarul le-ar fi promis acestora că va face demersuri pentru ca parapeţii de beton să fie scoşi din intersecţie.23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor