Protest spontan la Spitalul TBC

72Comentarii
Angajaţii TBC s-au săturat de demiterile politice
Angajaţii TBC s-au săturat de demiterile politice
Angajaţii Spitalul TBC au protestat, din proprie voinţă, pentru menţinerea managerului Dacian Foncea în funcţie. Imagini protest  Video: Protest spontan la TBC Video 

Zeci de angajaţi de la Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea au protestat luni dimineaţă vehement împotriva noii schimbări din funcţie a managerului Dacian Foncea, decisă în decembrie, la nivel de ministru.

Oamenii s-au adunat în faţa biroului conducerii, unde, noul manager, Octavian Cuc, numit de fostul ministru PDL, Adriean Videanu, a fost instalat în scaun de către prefectul Gavrilă Ghilea şi dr. Zoia Bitea (ambii din PDL). Angajaţii au strigat destul de tare că nu vor ca Foncea să fie schimbat întrucât sub conducerea lui ei nu au avut nici probleme salariale, iar bolnavii nu au dus lipsă de medicamente sau alte lucruri trebuincioase în spital.

Competenţă

Protestatarii au spus că la spitalul lor nu a fost nimeni trimis acasă 10 zile concediu fără plată, întrucât managerul a reuşit să facă reducerea sumelor de bani impusă economisind din alte părţi, iar unitatea în care lucrează este prima din Bihor care a încheiat anul 2009 fără datorii şi cu cămările pline de alimente şi medicamente.

„Vrem manager competent, nu politic dependent!”, au scandat angajaţii, care au spus clar că nu au nimic cu persoana noului manager numit politic, pe linie de PDL: dr. Marius Pârcioagă (şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor), ex-ministrul Sănătăţii, Adriean Videanu, dar îl vor pe Foncea ca şef fiindcă a demonstrat că poate să conducă spotalul impecabil. Oamenii au spus că nu vor accepta să lucreze cu noul manager şi au trimis o petiţie la actualul ministru al Sănătăţii, Cseke Atilla, pentru a anula ordinul de înlocuire a lui Foncea.

De altfel, oamenii l-au întrebat pe prefectul Ghilea şi pe dr. Bitea despre motivul real, altul decât cel politic, al destituirii lui Foncea, a doua oară în ultimul an de zile. Oamenii au cerut explicaţii vizavi de legalitatea ordinului ministerial, dat fiind faptul că Foncea a fost destituit în primăvară (şi înlocuit tot cu un PDL.-ist), a atacat decizia în instanţă, procesul e pe rol, dar decizia instanţei din toamna trecută este de repunere imediată a lui Foncea pe funcţia de manager până în toamna acestui an, la pronunţarea verdictului final. Or emiterea ordinului ministerial pune sub semnul întrebării respectarea deciziei instanţei judecătoreşti, au spus oamenii.

Ei sunt statul

Prefectul Ghilea a dat dovadă de diplomaţie şi sinceritate şi a spus protestatarilor că ştie de faptul că spitalul a avut rezultate bune sub conducerea lui Foncea, dar că el, ca prefect, respectă doar punerea în aplicare a ordinului ministerial din 14 decembrie 2009. În schimb, dr. Bitea a cerut oamenilor să îi respecte pe ea şi pe prefect pentru că ei reprezintă autorităţile statului.

Întrebat dacă nu intenţionează să demisioneze dat fiind faptul că nu e dorit la cârma spitalului, noul manager a evitat întrebarea, a spus că nu va sancţiona oamenii care au protestat şi că nu va face vendete. Imediat apoi, l-a luat la întrebări pe unul dintre angajaţi şi a încercat să convingă în zadar protestatarii că Foncea ar fi spus în presă lucruri neadevărate despre el.

Foncea a îndemnat oamenii la calm şi i-a rugat să respecte decizia ministerială, aşa cum e ea, până se vor clarifica situaţiile juridice care se bat cap în cap: hotârârea judecătorească şi ordinul ministerial. Întrebat de Jurnal bihorean despre absenţa dr. Marius Pârcioagă, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, Foncea a răspuns: „Nu a venit de frică! Pentru că nu e bărbat! Pe el l-am aşteptat azi la predarea – primirea gestiunii, dar nu a venit, aşa cum de un an nu are tăria să stea faţă în faţă cu mine”. Contactat telefonic, dr. Pârcioagă a declarat că a absentat de la eveniment fiindcă mai avea concediu de odihnă din anul trecut şi că revine abia marţi la serviciu.

Otilia Sandor72Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor