Protest vamal prin exces de zel

Daca în Salonta, Valea lui Mihai si Sacueni s-a resimtit mai putin protestul vamal de ieri dimineata, soferii care au tranzitat Vama Bors au aflat pe pielea lor ce înseamna forma specifica de protest a vamesilor.

Astfel, sindicalistii din cadrul Directiei Regionale Vamale Oradea au combinat greva de avertisment cu asa-numitul „exces de zel”. Adica, dupa cum precizeaza liderul sindical regional Daniela Cucu, „în momentul în care cozile de masini s-au marit considerabil, agentii vamali si-au reluat lucrul prin efectuarea asa-numitului control total, care poate dura de circa cinci ori mai mult decât un control obisnuit”.


Contactat telefonic, liderul sindical national din bransa, Florin Savenco, ne-a explicat ratiunile unei astfel de forme de protest: „Fiindca nu se pune problema unei greve generale, greva prin exces de zel e suficienta pentru ca turistii straini sa afle cu ce probleme se confrunta vamesii români. Avem o legislatie mereu în schimbare, care ne obliga la perfectionari continue si mai suntem supusi si la diferite presiuni si amenintari.

Efectiv, nu ne putem descurca la un salar net de 4,8 milioane. Ne pare rau pentru conationalii care au suportat ieri excesul de zel al sindicalistilor. Dar sa stiti ca ne-am straduit sa anuntam din timp, prin afisaje, forma noastra de protest”.
Reprezentantii sindicalistilor vamali ne-au mai asigurat ca greva lor s-a încadrat în intervalul orar stabilit.

Cristian Horgos