Proteste la Istanbul

Proteste la Istanbul
TURCIA – O demonstraţie de amploare are loc în Istanbul, capitala economică a Turciei, înaintea vizitei Papei Benedict al XVI-lea, care va începe marţi. Protestul este organizat de Partidul Islamic al Fericirii.

Organizatorii au anunţat că mii de persoane vor lua parte la această demonstraţie în masă.

Proteste au fost anunţate şi în timpul vizitei Suveranului Pontif. Autorităţile au luat măsuri de securitate extrem de dure, care nu au fost impuse în Turcia nici în timpul vizitei din 2003 a preşedintelui american, George W. Bush. Pe lângă alte măsuri, poliţia va bloca două cartiere în zona unde va fi cazat Papa.

Suveranul Pontif a declanşat reacţii dure din partea lumii musulmane după ce, într-o prelegere ţinută în Germania, a citat spusele unui împărat creştin din Evul Mediu, care susţinuse că profetul Mohamed ar fi dăruit lumii doar violenţa.

Comentariile Papei, calificate drept anti-islamice în lumea musulmană, au stârnit reacţii vehemente din Indonezia până în Turcia. Şi aceste afirmaţii nu sunt tot. Pe vremea când era cardinal, Papa Benedict a declarat că o eventuală aderare a Turciei la Uniunea Europeană ar fi o enormă eroare şi o decizie contra istoriei.

Autorităţile de la Ankara au promis, însă, că vor depune eforturi pentru ca vizita Papei Benedict al XVI-lea în această ţară cu populaţie de confesiune musulmană, care va avea loc săptămâna viitoare, să fie un succes şi au estimat că prezenţa Suveranului Pontif pe pământul turc reprezintă o ocazie pentru ameliorarea relaţiilor dintre Islam şi Occident.

Papa Benedict al XVI-lea intenţionează să efectueze o scurtă vizită la Moscheea albastră, Sultan Ahmet, din Istanbul. O altă controversă între a fost creată de publicarea romanului Complot împotriva Papei, scris de romancierul turc, Yucel Kaya. În carte, Benedict al XVI-lea cade victima unui atentat cu bombă în Turica, comis, după toate aparenţele, de islamişti turci ghidaţi de la Teheran, dar de fapt pus la cale de organizaţia catolică ultraconservatoare Opus Dei, loja masonică P2 şi serviciile secrete americane.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase