Proteste şi busculade între gunoieri

16Comentarii
Proteste şi busculade între gunoieri
Gunoierii au protestat pentru a doua oară în acest an. Luni s-au adunat în curtea RER Ecologic Service, au refuzat să lucreze, şi-au ameninţat colegii de la salubrizare stradală şi au blocat maşinile de deszăpezire. Video: Grevă RER  

După ce au răspândit manifeste în curtea RER Ecologic Service, gunoierii au făcut luni dimineaţă un protest spontan, adunaţi în curtea RER Ecologic Service. Ei sunt nemulţumiţi pentru că nu au primit al XIII-lea salariu şi plata orelor suplimentare.

„Conducerea ne-a promis că ne dă jumătate din al XIII-lea salariu înainte de Crăciun. Acum vor să ne dea doar bonuri cadou, în valoare de 100 de lei. Şi nu suntem de acord cu asta”, spune unul dintre reprezentanţii gunoierilor, Aurel Mureşan, vicepreşedinte al formaţiunii sindicale. Ei reclamă şi faptul că în locul plăţii orelor suplimentare li se acordă doar echivalentul în zile libere. Gunoierii se simt lezaţi şi pentru că o parte din conducerea firmei li se adresează folosind termenul „ţigan”. „Vrem să fim trataţi în mod onorabil şi să ne dea fiecăruia ce e al nostru”, spune acesta.

Absenţi nemotivaţi

„Nu avem nici o obligaţie de plată către nici un angajat cu termenul 21 decembrie. Nu avem, de asemenea, nici posibilitatea legală de a acorda al XIII-lea salariu, întrucât nu este încă încheiat anul financiar. În septembrie am acordat o primă, reprezentând echivalentul a jumătate din cel de-al XIII-lea salariu. Astăzi, cei care nu au lucrat vor fi trecuţi absenţi nemotivaţi. La trei astfel de absenţe se desface contractul de muncă. Vom face noi angajări, dacă va fi cazul”, a conchis directoarea pe probleme de marketing a RER Ecologic Service, Gabriela Mălinaş. Directoarea a mai subliniat că în urmă cu două săptămâni a stabilit acordarea de bonuri cadou, a informat liderii de sindicat şi a comandat bonurile. „Deşi atunci nu au ripostat, acum le refuză”, mai spune Mălinaş.

Cu gunoiul în faţa casei

Câteva sute de gospodării şi blocuri au rămas luni cu deşeurile în pubele şi containere, pregătite pentru colectare în faţa locuinţelor şi în curţile blocurilor. Luni ar fi trebuit să iasă pe traseu şapte maşini care ar fi adunat într-un program normal de lucru, fiecare, deşeurile de la câte 250 de puncte. Trei maşini de la salubrizarea menajeră au ieşit la un moment dat din curtea instituţiei, însă protestatarii adunaţi în curte s-au luat după utilaje, au ameninţat şoferii, reuşind să îi convingă să revină în mijlocul lor.

Nici compartimentul de salubrizare stradală nu s-a lăsat mai prejos, ieşind pe teren, doar o parte din personal, fiind lăsate astfel mizeria pe o parte din trotuarele din municipiu. Cei aproximativ 90 de protestatari au încercat să blocheze şi maşinile de deszăpezire, care au reuşit să iasă în cele din urmă din curtea instituţiei, dar cu câteva ore întârziere.

Mălina Pop16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor