Protestul grefierilor

1Comentariu
Protestul grefierilor
ORADEA – Protest spontan la Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea . Peste 100 de grefieri au întrerupt activitatea curentă şi au participat la o acţiune de protest spontană. Activitatea grefierilor a fost întreruptă între orele 09.00 – 10.30.

„Motivul declarat al protestului a fost cel referitor la salarizare şi neplata drepturilor băneşti restante. Grefierii aflaţi în şedinţe au cerut întreruperea acestora pentru o jumătate de oră, iar cei aflaţi în instituţii au ieşit în stradă. Activitatea în sălile de judecată a fost întreruptă pentru 30 de minute fără a fi suspendate activităţile cu caracter urgent”, spune judecătorul Ovidiu Galea, purtător de cuvânt al Judecătoriei Oradea.

Fără sporuri

„Noi am protestat pentru faptul că avem sporuri care nu au fost plătite. Chiar dacă le-am recâştigat în instanţă ,în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile. Sporurile au fost reeşalonate, nu le-am primit de ani de zile. Am primit o parte, nesemnificativă, în octombrie. Trebuia să primim în martie o nouă tranşă , dar nu am primit. Ba, mai mult se vorbeşte de modificarea legii, în sensul micşorării salariiilor. Noi putem putem la dispoziţia oricui fluturaşii de salarizare, pentru a vedea că nu avem salarii mari, aşa cum pare din exterior. Un grefier arhivar porneşte cu un salariu de 500 RON şi stă în arhivă şi 12 ore. Primeam un spor de fidelitate care, oricum, era foarte mic, de 5%. Şi acest spor creştea din 5 în 5 ani cu 5 procente. Volumul de muncă în instanţe, pentru un grefier, este foarte mare. Zilnic la Judecătoria Oradea sunt 4-5 şedinte cu 70, 80, 90 de procese. Fiecare proces are, poate, şi zeci de martori. Fiecare martor trebuie ascultat, făcute adrese şi multe alte acte. Aceşti oameni stau şi 12 ore la calculator, nu au familie, este un stres foarte mare”, spune prim-grefierul de la Judecătoria Oradea, Marilena Guiaş. Grefierii bihoreni aşteaptă luarea unei decizii la nivel naţional, dar nu exclud intrarea în grevă.

Veronica Bursasiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor