Protestul pălincarilor, la Oradea

11Comentarii
Protestul pălincarilor, la Oradea
BIHOR – Ceica, Hotar, Biharea, Uileacu de Criş, Urvind, Viişoara sunt doar câteva localităţi din Bihor renumite pentru pălinca făcută aici. Integrarea în Uniunea Europeană a limitat însă producţia de pălincă la cazan.

Dacă anul trecut asociaţia pălincarilor anunţa că va protesta împotriva accizelor prin neprezentarea la deja tradiţionalul târg de profil organizat în fiecare toamnă la Oradea, în acest an protestul va lua o formă concretă. Pălincarii au anunţat deja că pe 10 septembrie vor face cunoscute nemulţumirile lor în faţa sediului Prefecturii Bihor.

Mai evident ca anul trecut şi în contextul unor producţii mari de prune în acest an, cazanele de ţuică nu mai duduie ca altădată. Decât să rişte să le bată fiscul la uşă, oamenii preferă să lase prunele să putrezească. În zeci de sate din Bihor cazanele sunt închise. „Scopul nostru nu este să eliminăm acciza, ci să o micşorăm. Am făcut mereu propuneri la Guvern şi Parlament, dar am rămas doar cu promisiuni. În zeci de sate, cazanele stau închise pentru că nimeni nu e dispus să plătească accize pentru munca lui. E un fenomen trist, care se întâmplă de la intrarea în UE. În ţările vecine, care sunt membre UE, accizele sunt mult mai mici…”, susţine Ilie Sabău, lider al Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din Bihor.

Pălincă ecologică

Micii producători sunt limitaţi doar la producţia pentru consum propriu, iar cei care vor să scoată un profit din vânzarea alcoolului vor trebui să dea piept cu normele şi concurenţa din Uniunea Europeană.

Vlad Flore produce pălincă de Ceica. El spune că face pălincă de când se ştie şi că aceasta e singura sursă de venit a majorităţii localnicilor din zona Ceica-Bucuroaia. „Din 360 de numere de case, în Ceica, 280 produc pălincă. Şi eu fac pălincă de când mă ştiu, dar proprietar de cazan sunt doar de câţiva ani şi am făcut asta şi ca să-i ajut pe ceilalţi, care fac mai puţină”, spune Vlad Flore.

Ceicanul susţine că e pregătit să lupte cu concurenţa din Uniunea Europeană. „Pălinca de Ceica e făcută dintr-un soi de prune roşii care nu necesită lucrări, stropiri. Oamenii nici nu au bani să întreţină altfel de culturi, dar avantajul e acela că pălinca nu are nici un fel de gust străin, susţine Vlad Flore. Chiar dacă mulţi dau vina pe cazane că strică gustul ţuicii, nu-i adevărat. Chimicalele din fructe denaturează gustul pălincii”.

Afacere princiară

Delifood, societatea care produce pălinca de Urvind, are capital elveţian. Soiurile de cireş, prun şi măr plantate pe 50 ha, au fost aduse din Elveţia. Chiar şi sticla în care se comercializează pălinca de Urvind e fabricată în Elveţia. Elveţienii au venit la Urvind la sugestia prinţului Sturza, iar în Ţara cantoanelor pălinca e la mare preţ. Dacă în România acciza şi timbrul costă 95.000 lei/litru, în Elveţia doar costul accizei se ridică la 6 euro/litru. Ilie Sabău, directorul societăţii, consideră că pălinca de Urvind este o afacere dacă va reuşi „să iasă la export”. Aceasta pentru că, în ţară, preţul pălincii de Urvind este prohibitiv pentru marea masă de consumatori. „La un milion, cât vindem noi litrul, doar marile restaurante ar putea achiziţiona produsul. Avem, datorită calităţii şi modului de prezentare, cereri pentru protocol din partea ambasadelor, a Senatului”, spune directorul Ilie Sabău.

Pălinca de Bihor, ca să fie de calitate, trebuie să îndeplinească trei condiţii, susţin producătorii: să fie limpede, „să ţină mărgeaua” şi să nu aibă gusturi străine. Astfel, pălincarii bihoreni cred că vor cuceri piaţa europeană, în ciuda preţului piperat al unui astfel de certificat care atestă calitatea, ce se ridică la 3.500 euro.

Veronica Bursasiu 11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor