Provocări noi pentru salvamontişti

O data cu atestarea profesiei de salvator montan a crescut si nivelul de perfectionare, inclusiv medicala. În urma cu doua saptamâni, în statiunea Borsa s-au desfasurat lucrarile Seminarului National Salvamont.

Organizat de Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), s-a facut bilantul anual al activitatii în cele 36 de servicii Salvamont de pe teritoriul tarii. „Un element de mare importanta în cadrul seminarului l-a constituit prezentarea procedurii de atestare profesionala ca salvator montan”, a precizat Pinter Istvan, membru Salvamont Bihor.

Anul acesta este primul an în care s-au acordat atestate conform acestei proceduri, ca urmare a finalizarii procesului de omologare, recunoastere si legalizare sub aspect juridic si profesional a ocupatiei de salvator montan în România. În Bihor, patru salvatori au obtinut atestatul, urmând ca si ceilalti 28 de absolventi de scoli nationale sa sustina examene pentru acest atestat.

În echipa cu SMURD


Medicul Borcea Hadrian, coordonatorul SMURD Oradea si totodata coordonatorul medical al Salvamont Bihor, a sustinut împreuna cu colegii de comisie raportul anual referitor la aspectele medicale ale activitatii de salvare montana. În mod special s-au accentuat aspectele privind pregatirea medicala a salvatorilor montani, subiect care – conform salvamontistilor – a suscitat numeroase discutii si chiar controverse privind nivelul la care sa se ridice aceasta pregatire.


Un alt punct fierbinte a fost reprezentat de nivelul de pregatire tehnica al celor care participa la Scoala Nationala Salvamont. „Fiindca s-a constatat ca unii candidati au o experienta minima si din aceasta cauza aplicarea programei Scolii Nationale întâmpina dificultati, Comisia Tehnica ANSMR a decis ca în cadrul acestei forme de pregatire sa existe doua sectiuni, respectiv începatori si avansati”.

Simona Drimbau