Prudenţa auto, pe agenda ONU

Prudenţa auto, pe agenda ONU
ORADEA – Campania „Săptămâna mondială a siguranţei rutiere”, stabilită de ONU pentru perioada 23 – 29 aprilie, şi susţinută în judeţul nostru de Inspectoratul Poliţiei Judeţului (IPJ) Bihor, împreună cu ACR Bihor, a fost lansată oficial ieri şi în Oradea, în sala mare a Primăriei.

Minutul salvator

„Poliţia este principala instituţie responsabilă de siguranţa rutieră, dar nu singura. Şi anul trecut am avut foarte mulţi parteneri cu care am semnat o mulţime de protocoale, ne-am întâlnit şi am discutat cordial la o cafea, dar când am avut de muncit am rămas foarte puţini. Ar trebui să conştientizăm că prin fiecare minut de muncă depus pentru prevenire, salvăm viaţa sau sănătatea unui om”, îndeamnă comisarul-şef Liviu Popa, şeful IPJ Bihor.

„În lume, accidentele rutiere reprezintă a zecea cauză a mortalităţii. Anual, peste 1.200.000 de oameni mor în urma unor accidente de circulaţie. ONU a stabilit ca săptămâna aceasta să fie pentru prima dată dedicată siguranţei rutiere, cu accent în special pe tineri, indiferent de calitatea pe care o au în trafic”, explică subcomisarul Ioana Indrieş, şefa Compartimetului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Bihor.

„Lunar, în România mor pe şosele peste 150 de persoane. În judeţul Bihor, de la începutul anului s-au înregistrat 41 de accidente grave, soldate cu 17 decedaţi şi 31 de răniţi grav. Asta înseamnă că trebuie să depunem eforturi mai mari pentru sporirea siguranţei rutiere, însă nu doar Poliţia trebuie să se implice, ci fiecare dintre noi”, subliniază comisarul-şef Dorin Sava, şeful SPR Bihor.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere, identificate de poliţiştii bihoreni, sunt viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, indisciplina pietonală, neacordarea de prioritate sau depăşirile neregulamentare.

În cadrul „Săptămânii mondiale a siguranţei rutiere”, IPJ Bihor lansează şi programul naţional „Stop accidentelor! Viaţa are prioritate! – 2007”, precum şi proiectul educaţional „Învăţăm să circulăm – Viaţa să ne-o protejăm”, realizat în parteneriat cu Şcoala „Ioan Bogdan”.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase