PS Sofroniu, şi la Penitenciar

ORADEA – Episcopul ortodox Sofroniu Drincec a dovedit ieri din plin că păstoreşte peste toţi creştinii, vizitând cu multă răbdare şi interes Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Oradea.

Primul popas a fost în holul mare, acolo unde lucrătorii Penitenciarului au sărutat Crucea în timp ce PS Sofroniu a reamintit că închisoarea sau libertatea izvorăsc, de fapt, din sufletul nostru: „Cuvântul celulă vine din grecescul chilie, locul în care monahii îşi găsesc libertatea prin rugăciune. La o mănăstire din Kiev călugării se zidesc prin propria voinţă…Nu aş numi acest loc Penitenciar ci loc de recluziune, de retragere. E şi un loc de penitenţă dar cel puţin în perioada postului cu toţii suntem în penitenţă.

Cei care ajung aici au ocazia să-şi revadă atitudinea, să-şi cureţe conştiinţa şi sufletele pentru a putea reveni în societate. Cu toţii greşim în viaţă, unii mai mult, alţii mai puţin. Să-l rugăm pe Dumnezeu să ne ierte.”

În ce priveşte noua sală de sport, episcopul a salutat amenajarea ei observând că „e un loc potrivit pentru consumarea energiilor de prisos”.

Periplul a continuat în Capela Penitenciarului, acolo unde înaltul oaspete a scris în cartea de oaspeţi un mesaj de mulţumire pentru conducerea Penitenciarului, preotului capelan şi deţinuţilor care păşesc cu evlavie în Capelă.

„Capela este grădina sufletelor noastre. Vă mulţumim că aţi ales să veniţi la noi, şi nu în alte locuri mai îmbelşugate”, a cuvântat către episcop deţinutul care îl ajută pe preotul Dan Lele să întreţină locul de rugăciune din Penitenciar. „Aici redeveniţi liberi. Cad zăvoarele şi vă puteţi uni prin rugăciune cu familia şi cei dragi.”, i-a răspuns PS Sofroniu care a fost curios apoi să intre într-o cameră de deţinere, la întâmplare. Însă chiar dacă „proprietarii” lipseau, fiind pe secţia de lucru, episcopul a observat cu plăcere că în cameră erau destule mărunţişuri care vădeau sentimentele umane ale deţinuţilor, fie faţă de cei dragi, fie faţă de o echipă de fotbal sau alte asemenea.

În fine s-a ajuns şi în Sala Festivă, plină de deţinuţii care au vrut să dea faţă cu neobişnuitul oaspete. Dealtfel, câţiva dintre ei au şi recitat cu multă simţire texte creştine în ton cu Sărbătorile de Paşte.

Iar pe lângă cuvintele de mângâiere, ei au fost răsplătiţi de Episcopia Ortodoxă şi cu pachete cu alimente şi dulciuri.

 

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !