PSD – aproape de PNL doar în afara Oradiei

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
5Comentarii
Candidații la CJ Bihor
Candidații la CJ Bihor
Dominaţia lui Bolojan în Oradea a influenţat şi alegerile pentru Consiliul Judeţean. PNL – nu la fel de tare în judeţ, unde PSD face concurenţă.

Statisticile confirmă faptul că Oradea a tras în faţă PNL Bihor şi în aceste alegeri locale, în votul politic pentru Consiliului Judeţean. Însă cifrele mai spun ceva: faptul că, fără Oradea, PNL ar avea un avantaj mult mai mic în faţa PSD-ului evident mai puternic în restul judeţului decât în Oradea bolojenistă. Şi, implicit, că PNL nu a defilat în judeţ precum a făcut-o în Oradea.

Oradea deţine 37% din masa electorală totală a judeţului Bihor -188.945 de votanţi înscrişi pe listele electorale în Oradea dintr-un total la nivel de judeţ Bihor de 510.465. Însă, prezenţa la vot în Oradea a fost clar sub media judeţeană, doar 27,4% din bihorenii care s-au prezentat la urne, duminică, 5 iunie, au fost cu domiciliul în Oradea. 273.179 de alegători s-au prezentat la urne în tot Bihorul. Dintre aceştia, 74.806 s-au prezentat la vot în Oradea. Iată, aşadar, cum procentul de 27,4% arată în ce măsură Oradea a tras în sus sau în jos scorul politic al fiecărui partid. Statisticile arată, fără dubiu, că Oradea a ajutat procentele PNL, PPMT şi PMP în plan judeţean, fiecare cu o pondere a voturilor în Oradea ce au sărit peste acest 27,4% raportat la masa electorală judeţeană. Dimpotrivă, le-au afectat negativ scorurile obţinute în Oradea de către PSD, UDMR, ALDE şi UNPR.

grafice

PNL – mai greu prin judeţ

Alegătorii din Oradea au adus 36,5% din voturile PNL Bihor pentru Consiliului Judeţean – adică 42.060 din cele 115.108 de voturi obţinute de „galbeni” per total, în Bihor. Mai pe româneşte: lui Bolojan i se datorează dominaţia absolută a PNL în Oradea, care a ajutat PNL şi în plan judeţean. Se remarcă, însă, faptul că PNL nu şi-a atins ţinta judeţeană fixată, ratând la un singur mandat de consilier judeţean obiectivul de a obţine majoritatea în Consiliul Judeţean, ceea ce face ca acum să stea la mâna UDMR. Cu toată fuziunea PNL-PDL, fractura Bolojan – Cornel Popa, precum şi opţiunile curajoase avute de Bolojan în judeţ, unele contestate în partid, se poate să-şi fi spus cuvântul. Ca, de exemplu, la Bulz, unde PNL a refuzat să meargă pe mâna primarului Sărăcuţ, iar acesta a trecut la PSD, luând, implicit, voturile din bazinul electoral PNL.

Un PSD… disociat!

Prin comparaţie, Oradea PSD-istă a contribuit cu doar 19,4% din voturile PSD Bihor, adică 12.646 de voturi din 65.199. Comparativ, PSD a obţinut în Oradea doar 30,1% din scorul PNL, însă, dacă comparăm la nivel judeţean, fără Oradea, PSD a avut un scor ce atinge 72% din cel al liderului PNL: 73.042 de voturi PNL, 52.553 de voturi PSD în Bihor, excluzând Oradea. Deşi a depăşit UDMR pe Oradea, PSD nu se poate lăuda, totuşi, cu o mare popularitate în oraşul dominat de figura politic-administrativă a lui Ilie Bolojan. Chit că faţă de dezastrul din 2008, pesediştii sunt într-un oarecare progres, ieşiţi din statul de remorcă USL la Bolojan, avut în 2012.

Bâlbâielile social-democraţilor în găsirea unui contracandidat puternic şi credibil la Ilie Bolojan s-au reflectat în scorul uriaş de 71% obţinut de primarul aflat la al treilea mandat. Astfel, PSD a fost în Oradea un soi de PNL în Bucureşti. Adelina Coste a fost candidatul de sacrificiu, după ce Ionel Ghib i-a tras clapa preşedintelui Mang, renunţând la candidatură din motive greu de înţeles, la doar câteva zile după ce Ghib fusese anunţat candidat! Şi totuşi, Mang&Co. au reuşit să salveze statutul PSD de partid nr. 2 în Bihor prin scorul destul de bun în judeţ inclusiv prin adjudecarea a două primării din Zona Metropolitană Oradea: Sînmartin – cea mai bogată şi Nojorid – cea mai întinsă.

La Consiliul Judeţean, PNL a avut un scor politic de 44,5%, iar PSD a obţinut 25,2% din voturi. Însă, dacă excludem Oradea din masa electorală pentru CJ Bihor, procentele se apropie: PNL 39,4%, PSD 28,3%.

grafic2

UDMR gâfâie în Oradea

În privinţa UDMR, doar 22,6% din voturile sale au fost aduse de Oradea: 10.649 din 47.022 în plan judeţean. Adică mult sub alegerile din 2012. Acest scor modest din Oradea indică faptul că, spre deosebire de candidatul UDMR din 2012, Cseke Attila, care a dus o campanie critică la adresa primarului Bolojan, viceprimarul-candidat la Primărie Istvan Huszar şi-a ales o tactică greşită, preferând să se erijeze, mai degrabă, în exponentul administraţiei Bolojan.

În schimb, bazinul electoral „verde” din judeţ a venit cu un aport consistent, de 36.373 de voturi.

ALDE – noroc cu judeţul

Şi ALDE a dat rateuri majore în Oradea, semn că Ştefan Herchi, Petru Chitulea, Octavian Bara şi ceilalţi care s-au ocupat de municipiu nu au reuşit să câştige încrederea orădenilor. Doar 2.662 de voturi aduse în Oradea, din totalul ALDE Bihor de 13.783 de voturi. Adică o pondere electorală al ALDE Oradea de doar 19,3% raportat la scorul judeţean total. Un scor judeţean care a adus, totuşi, ALDE în Consiliul Judeţean, la limită.

Pe principiul vaselor comunicante, dacă UDMR a pierdut în Oradea bazin electoral,

în schimb, PPMT a crescut puţin. Insuficient, însă, pentru a ajunge în Consiliul Local sau Consiliul Judeţean. Totuşi, PPMT a obţinut în Oradea 2.619 de voturi din cele 7.457 în total judeţ. 35,1% din scorul PPMT în Bihor este adus de Oradea. Semn că UDMR a pierdut alegători în Oradea din trei motive: absenteismul la vot, votul maghiarilor (familii mixte sau nu) cu Ilie Bolojan şi PNL, precum şi o oarecare migraţie electorală maghiară spre PPMT-ul lui Tokes, condus în Bihor şi Oradea de tânărul Csomortanyi şi de orădeanul Zatyko, ce înnoptează în Biharkeresztes (Ungaria).

Băsescu+Vuşcan=Eşec

Chiar dacă a obţinut un scor liliputan în Bihor, mult sub 5%, PMP-ul lui Băsescu, condus de tandemul exotic Daniel Meze – Horea Vuşcan şi-a obţinut o treime din bruma de voturi din Bihor tot în Oradea. 1.532 de voturi PMP în Oradea din 4.635 la nivel judeţean, semn că e greu în Oradea, dar e aproape imposibil în judeţ pentru Meze & Co. La rându-i, Vuşcan şi-a pus eşecul electoral pe seama prezumptivei incompatibilităţi între electoratul său şi electoratul lui Băsescu! Dar şi pe votul masiv cu Bolojan. La scorul obscur al PMP în Oradea, pare să fi contat şi scandalul din jurul candidatului Horea Vuşcan, o parte a presei locale şi centrale focusându-se pe accidentul mortal în care Vuşcan a fost implicat în 2003.

Partidul generalului Oprea – UNPR – a avut o prestaţie jalnică în Oradea, adunând aici doar 786 de voturi, adică 15,1% din totalul judeţean fixat la 5.195. Semn că tragedia de la Colectiv, respectiv cea a morţii poliţistului din escorta fostului vicepremier au lăsat urme adânci, scurtând viitorul acestui partid lipsit de leadership la nivel local.

 

CJ Bihor – cu şi fără Oradea

Procentele partidelor la votul pentru Consiliul Judeţean în judeţ, excluzând Oradea:

PNL 39,4%, PSD 28,3%, UDMR 19,6%, ALDE 6%, PPMT 2,6%, UNPR 2,4%, PMP 1,7%.

Procentele partidelor la votul pentru Consiliul Judeţean în întreg judeţul (inclusiv Oradea):

PNL 44,5%, PSD 25,2%, UDMR 18,2%, ALDE 5,3%, PPMT 2,9%%, UNPR 2% PMP 1,8%.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor