Pseudokinematikos: la Timisoara se lanseaza biblia filmelor de capatai

De Simona Popovici Donici
Pseudokinematikos: la Timisoara se lansează biblia filmelor de capatai
Pseudokinematikos: la Timisoara se lansează biblia filmelor de capatai
Marian Sorin Rădulescu se află astăzi în Timişoara pentru a-şi lansa cel de-al doilea volum al cărţii Pseudokinematikos. Subintitulat Bucuriile filmului, volumul propune „o hartă a întregii lumi cinematografice”.

Lansarea cărţii se va desfăşura în această seară, 2 octombrie, de la ora 19:00, în librăria Cărtureşti din Iulius Mall.Alături de autor, la eveniment participă Lucian Mircu, Lucian Ionică şi Daniel Vighi.

„Dacă în primul volum Pseudokinematikos autorul a cartografiat popasurile obligatorii în cinematografia românească, aici măreşte scara şi schiţează o planisferă, o hartă a întregii lumi cinematografice. Lista lui Marian Rădulescu e de fapt un canon. Un îndreptar cu filmele de căpătâi, filme cruciale. Acest canon nu e rigid (ca un decalog) şi nu are pretenţia de a fi integral, dar e un bun început.

Cele aproape 100 de titluri cercetate aici pot fi privite ca o educaţie, ca o fundaţie. Sunt filme-indicator, filme-far, borne de folos în aceasta fascinantă călătorie numită Cinema. Dacă le vezi, n-ai cum să te rătăceşti în labirintul vizual care ne înconjoară. Ele sunt ca un fir din ghemul Ariadnei care se deşiră în carte, începând cu anul 1916 şi până în 2011. Cu Pseudokinematikos 2, Marian Rădulescu îşi întăreşte rolul de călăuză cinematografică, cu ajutor de la întâia sa „călăuză”, Andrei Tarkovski. Autorul adresează o nouă scrisoare de dragoste către Cinema, dar şi o propunere-invitaţie pentru şlefuirea interioară prin „filme de conştiinţă”.

Odată ce ţi-ai însuşit acest canon, ochiul tău nu va mai putea fi înceţoşat, păcălit, distras. Va fi curat şi va recunoaşte adevărata lumină”, consideră cronicarul de film Lucian Mircu. Coloana sonoră a serii, un amestec de ambiental şi jazz, aparţine compozitorului Adrian Enescu, iar în cadrul evenimentului se va proiecta şi scurt-metrajul „Ajutoare umanitare”, regizat de Hanno Höfer.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !