Psihiatria, spre reorganizare

Spitalul de Neuropsihiatrie orădean se află de ceva vreme în renovări
Spitalul de Neuropsihiatrie orădean se află de ceva vreme în renovări
Centrul Naţional de Sănătate Mintală va elabora, până la sfârşitul lunii septembrie, prima radiografie a sectorului psihiatric românesc, în vederea elaborării strategiei naţionale în domeniu, pe baza recomandărilor experţilor internaţionali.

Coordonatorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală, Mugur Ciumăgeanu, a declarat marţi că, potrivit angajamantelor luate de autorităţile române, primul pas a fost realizat prin organizarea Centrului, în cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Sănătate.

Până la sfârşitul lui 2006 trebuie angajaţi 110 observatori ai drepturilor pacienţilor în spitalele de psihiatrie şi să fie alocate fonduri suplimentare pentru îmbunătăţirea condiţiilor în şapte unităţi sanitare de profil. În plus, tot în acest interval vor fi înfiinţate zece centre comunitare de sănătate mintală.

În România funcţionează 38 de spitale de psihiatrie, patru fiind de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă, iar unul dintre cele patru funcţionează în Bihor, la Ştei. În plus, mai există 66 de laboratoare de sănătate mintală, din care doar un număr limitat sunt funcţionale.

Fără secţii-mamut

Numărul total al bolnavilor cronici în 2004 a fost de 206.555, iar numărul total de paturi din sector de 15.700, adică 76,1 paturi/100.000 de locuitori. Unităţile sanitare sunt deservite de 975 de psihiatri, cu aproape 750 mai puţini decât ar fi necesar.

Tot în acel an au fost înregistrate 258.000 de internari în spitalele de psihiatrie, dintr-un total de 4,2 milioane, adică 12 internări/pat/an. Au fost acordate 1,7 milioane consultaţii, din care 100.000 în ambulatoriu.

Raportul medici de spital/ambulator este de 3:1, ideal fiind de 1:1,5. Noua strategie privind sănătatea mintală, aşa cum apare în recomandările Uniunii Europene, vizează desfiinţarea secţiilor-mamut, creşterea accesului la servicii de calitate, adică bolnavul să fie scos din izolare şi să trăiască cât mai aproape de mediul lui, a mai explicat coordonatorul centrului.

Prea mulţi în spital

Pentru o mai bună monitorizare a activităţii din sistem va fi creat Registrul naţional de psihiatrie. În opinia lui Mugur Ciumăgeanu, sectorializarea constituie cheia restructurării în psihiatrie.

„Un lucru ameninţător este faptul că unii profesionişti de sănătate mintală o să schimbe puţin modul de lucru, activitatea lor urmând să se desfăşoare nu numai în spital, ci mai ales în ambulator şi, mai ales, în comunitate. Vom propune comunităţii ştiinţifice să organizeze accesul în sistem a şase mii de profesionişti noi, care să vină cu altă atitudine, mai puţin paternalistă şi care să meargă pe toată paleta de îngrijiri, nu numai spitaliceşti”, a mai spus Ciumăgeanu.

El a apreciat că medicul de familie nu este pregătit să spună dacă un anume caz este mediu, sever sau uşor. „40-50% dintre persoanele care umplu acum spitalele de psihiatrie nici nu ar trebui să ajungă la psihiatru, ci doar la medicul de familie”, crede coordonatorul centrului.

Capacitatea ideală a unui sector psihiatric vizează organizarea a 30-40 de paturi la 100.000-150.000 de locuitori, de regulă ca secţii ale spitalelor generale şi nu în unităţi mari de profil, a afirmat Mugur Ciumăgeanu.

În Bihor sunt trei unităţi spitaliceşti pe profil neuropsihiatric care vor intra în această strategie naţională: Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea, Spitalul de Psihiatrie Nucet şi Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Ştei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !