Publicul consultat privind managementul apei

De Simona Albinaru
Consultare publică
Consultare publică
Au fost validate măsurile specifice sectorului idustrial.


Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a organizat la sfârşitul săptămânii trecute o dezbatere publică pe tema: “Consultarea, participarea şi implicarea activă a publicului în managementul apelor , pentru dezvoltarea programului de măsuri în vederea reducerii poluării din activităţile industriale”. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a prezenta agenţilor economici din sectorul industrial măsurile de bază din Planul de Management al Spaţiului Hidrografic Crişuri pentru perioada 2016-2021.

În acest sens, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a invitat toţi reperezentanţii sectorului industrial, care desfăşoară activităţi în arealul spaţiului hidrografic Crişuri, să ia parte la o dezbatere punctuală pe probleme specifice gospodăririi apelor. În prima parte au fost prezentate aspecte importante din Planul de Management întrucât, scopul acestui plan este acela de a fundamenta acele măsuri, acţiuni, soluţii sau lucrări prin care se ating şi se menţin obiectivele de mediu ale corpurilor de apă. În partea a doua a dezbaterii s-au discutat programe de măsuri industriale precum: închiderea şi ecologizarea batalurilor de slamuri şi reziduuri, stocare temporara a deseurilor reciclabile, realizarea staţiei de transfer deşeuri, realizarea staţiei de sortare, închiderea şi ecologizarea minelor, şi monitorizarea post-închidere.

Investiţii

Din datele colectate de A.B.A Crişuri de la agenţii economici şi de la autorităţile publice, rezultă că, pentru perioada 2016-2021, în spaţiul hidrografic Crişuri sunt planificate costuri în valoare de 110 mil euro pentru implementarea programului de măsuri industriale, costuri care se împart astfel: industria minieră (40.361.233 euro, reprezentând 37%); managementul deşeurilor urbane (25.988.000 euro, reprezentând 24%); industria extractivă a ţiţeiului (17.993.000 euro, reprezentând 16 %); industria energetic (14.800.000 euro, reprezentând 14 %) şi industria chimică (10.033.000 euro, reprezentând 9 %).

Această dezbatere face parte dintr-un program amplu de consultare publică demarat de ABA Crişuri în luna decembrie 2014 şi care are în vedere îmbunătăţirea versiunii preliminare a celui de al II-lea Plan de Management al Spaţiului Hidrografic Crişuri. Procesul de consultare publică va continua cu o serie de consultări tematice . Astfel, în perioada 20 martie- 21 mai 2015 sunt ptogramate consultări cu factorii interesaţi din doemniul aglomerărilor umane, agriculturii şi alterării hidromorfice.

Până pe data de 22 iunie 2015, publicul interesat poate trimite observaţii sau sugestii la Planul de Management pe adresa de e-mail dispecerat@dac.rowater.ro, prin fax la numărul 0259/444237 sau prin poştă.

La sfârşitul anului 2015, Planul de Management al Spaţiului Hidrografic Crişuri, care va conţine şi analiza comentariilor şi propunerilor primite din partea factorilor interesaţi în timpul consultărilor, va fi avizat de către Comitetul de Bazin, urmând a fi publicat la 22 decembrie 2015 pe website-ul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !