Pui cu prune sau amorul persan printre roze, la Timisoara

De Simona Popovici Donici
Cinema in aer liber
Cinema in aer liber
Peste 5000 de timişoreni s-au lăsat seduşi, marţi seara, de parfumul unei Iubiri persane – cu gust de pui cu prune şi picanterii franţuzeşti – printre roze. Caravana Metropolis se află pentru prima dată în Timişoara şi îi cadoriseşte pe cinefili, până duminică seara, cu o excelentă selecţie de filme sub genericul Cinema în aer liber.

Festivalul Inimilor, Festivalul de Operă, Ruga Timişoarei sau Maratonul cântecului sârbesc: sunt evenimentele cu acces liber care aduc, în fiecare an, mii de spectatori în Parcul Rozelor. Nu e mai puţin adevărat că s-au văzut aici şi spectacole cu bilete la preţuri chiar pipărate, precum concertul Bregovic, care au umplut Teatrul de Vară al Timişoarei.

În această săptămână însă în Parcul Rozelor are loc un eveniment cu totul altfel: cinema în aer liber, şapte bijuterii cinematografice rulează, seară de seară până duminică, pe cel mai mare mare ecran gonflabil din România, de 120 m², cu un proiector de 17 000 de lumeni.

“Iubire persană” (sau Pui cu prune, dacă traducem titlul original), un film sensibil, intimist, cu un umor savuros ce “deşurubează” cu duioşie clişeele, semnat de Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, regizorii boom-ului internaţional Persepolis, a fost prima piesă a unui puzzle cinematografic plin de culoare. Inclus în competiţia oficială la Festivalul de la Venetia în 2011, filmul are o distribuţie splendidă: Mathieu Amalric (Scafandrul si fluturele, 2007), Maria de Medeiros (Pulp Fiction), Isabella Rossellini, Jamel Debbouze (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain).

Din fericire, Puiul cu prune nu a fost potopit de miresme de mici şi grătărele: fie din grija mai marilor caravanei, fie pentru că micii comersanţi n-au prins de veste, evenimentul a fost ferit de apanajul de bâlci. Organizarea exemplară, incluzând instalarea de scaune pliante, noi, în locul băncilor de stinghii de lemn, filmul frumos ales şi farmecul nocturn al parcului au făcut din Iubirea persană un eveniment (aproape) impecabil: excepţia fiind, previzibil, asigurată de vorbitorii tenace la celulare şi de nelipsitele comentarii gen “pup-o, mă!” care, din fericire, au cedat rând pe rând în faţa limbii franceze ori a penuriei de pistoale, crime şi umăriri de maşini de pe ecran.

 Săptâmâna de Cinema în aer liber îl aduce miercuri în Parcul Rozelor din Timişoara pe Băiatul cu bicicleta: regia Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne – Franţa, 2011, cu Cécile De France, Thomas Doret, Jérémie Renier. Filmul deţine Marele Premiu al Juriului la Cannes 2011 şi a fost nominalizat la Premiile César 2012 pentru cel mai bun film străin şi la Globurile de Aur 2012. Proiecţiile încep în fiecare seară la ora 21,30, iar accesul publicului este liber. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, powered by Vodafone, cu sprijinul Primăriei Timisoara.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !