Puii autohtoni, nici pe gratis!

5Comentarii
Puii autohtoni, nici pe gratis!
Impactul gripei aviare asupra vânzărilor şi consumului de carne de pasăre este destul de dificil de clasificat. Pe de o parte, producătorii autohtoni susţin că vânzările s-au oprit aproape în totalitate, pe de altă parte magazinele continuă că comercializeze cu succes pui, găini şi ouă.

Cheia problemei pare a fi importul. Producţia autohtonă fiind în criză, cererea de carne de pui este ofertată cu marfă de import.

„Nu am găsit nicăieri în Bihor pui proveniţi din zona Codlea. Cei mai mulţi comercializează carne de pasăre din Ungaria”, a precizat Cristiana Bigan, director executiv la OJPC Bihor.

Nici gratuit

Cu o situaţie dramatică se confruntă producătorii locali. „Vânzările Avicola către beneficiari s-au oprit aproape în totalitate”, a spus Ioan Petca, director comercial la Avicola. „Beneficiarii ne-au spus că nu le mai trebuie marfa noastră, nici dacă le-o dăm gratuit”, a adăugat acesta.

Scăderea preţurilor nu reprezintă, în concluzie, o soluţie pentru producătorii autohtoni. Ioan Petca şi-a mărturisit convingerea că la mijlocul crizei gripei aviare stau interesele economice ale guvernanţilor.

„Nu neg pericolul pe care îl poate reprezenta virusul, însă toată criza aceasta este o invenţie, un nou FNI sau Bancorex. Importurile vin cu tirurile şi profitul este al politicienilor”, a spus Petca.

Magazine

Orădenii nu se tem de gripa aviară. Nici cumpărăturile şi nici preţurile nu au scăzut drastic, dacă ar fi să ţinem cont de spusele vânzătorilor din magazinele de profil.

„Chiar azi aşteptăm marfă proaspătă. Carnea de pasăre trece bine. Poate că a scăzut puţin, dar nesemnificativ. Lumea se interesează doar de unde provin puii”, a spus A. K., vânzătoare la un supermarket din zona centrală a oraşului.

Potrivit acesteia, cea mai mare trecere o au puii la pungă şi pulpele. Florentina Ban, vânzătoare la un magazin din cartierul Rogerius, ne-a spus că vânzările nu au scăzut deloc.

„Avem marfă din judeţ, nu de acolo, de la Codlea”, a explicat aceasta. Preţurile au scăzut foarte puţin, la şunca din piept de pui de la Cominca (15,17 RON/kg). „Carnea de pui de la Avicola e foarte ieftină. Puii de calitatea I costă 5,6 RON kilogramul, iar găinile 3,85 RON pe kilogram”, a exemplificat Florentina Ban.
Într-un singur magazin, de tip ABC, ni s-a mărturisit că vânzările sunt pe zi ce trece tot mai proaste.

„Nici nu vom mai aduce carne de pasăre”, a spus patronul ABC. „Vă spun sincer că mi-e un pic groază să gătesc puiul. Ştiu că nu este periculos dacă este fiert, dar până îl prepar mă tem că îmi asum anumite riscuri”, ne-a mărturisit Mihaela Secară, o clientă dintr-un supermarket.

Dan Birta5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor