Pun telescaun

VARTOP – Peisajul de la Vârtop s-a schimbat radical. Cam la 200 de metri în dreapta pârtiei consacrate se întrevede deja o pârtie mai lungă, şi care are două benzi de coborâre. Pârtia albaiuliană Vârtop va fi concurată de una bihoreană, mai lungă, dublă, şi cu telescaun.

Deja s-a defrişat zona noii pârtii de la Vârtop, iniţiată de Consiliul Local Nucet şi Consiliul Judeţean Bihor. Cele două consilii partenere vor contribui cu un milion de euro iar Ministerul Integrării Europene cu circa patru milioane de euro, adică 80% din costul estimat.

„Defrişările au fost operate de Romsilva, după ce Consiliul Local Nucet a făcut schimb de teren cu Direcţia Silvică Oradea pentru a beneficia de orientare propice, cu faţa spre nord, a pârtiei. Nucetul a plătit deja 2,1 miliarde lei vechi pentru scoaterea din circuitul silvic şi alte două miliarde pentru pierderea de creştere a brazilor, adică diferenţa dintre cei 60 de ani la care ajunsese pădurea şi limita de exploatare de 100 de ani.”, explică primarul Nucetului, Costel Sîrghie.

 

1,5 km lungime

Pârtia principală va avea o lungime de 1.455 de metri, plus încă o variantă de 450 de metri cu grad de dificultate sporit datorat înclinaţiei mari. Terminalul telescaunului va fi undeva lângă Vârful Sturu, la o altitudine de peste 1.500 de metri. Proiectanţii au optat pentru telescaun în loc de teleschi pentru că este mai comod, permite schiorilor sau snowboarder-ilor să se odihnească şi să se bucure de peisaj în timpul ascensiunii, aşa cum se întâmplă pe euro-pârtiile din Alpi şi Pirinei.

 

Terenuri mai scumpe

„Suntem în faza de refacere a studiului de fezabilitate, licitaţia supervizată de Ministerul Integrării Europene fiind câştigată de firma Romail Consulting Limited Bucureşti. După aprobarea studiului de fezabilitate urmează proiectul tehnic pe fonduri de la MIE. Dat fiind procedura de accesare a fondurilor structurale, apreciez că dacă totul merge bine, în 2-3 ani putându-se finaliza pârtia”, apreciază primarul Sîrghie.

„Amenajarea pârtiei va creşte preţul terenurilor din zonă. Acum, ele sunt între 40 şi 100 de euro pe metru pătrat. Dacă vor veni turişti mai mulţi, vom avea şi noi mai mult de lucru, adică toţi oamenii din zona aceasta deosebit de pitorească”, ne-a spus duminică administratorul unei din pensiunile răsărite în ultimii doi ani aproape de poalele viitoarei pârtii.

 

Viitoarea staţiune Vârtop

Consiliul Local Nucet a mai iniţiat un parteneriat şi cu Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) pentru a transforma satul de vacanţă Vârtop într-o staţiune propriu-zisă.

„Derulăm împreună cu USAID un program pentru dotarea satului de vacanţă cu sistem apă-canal şi staţie de epurare. Zilele acestea va avea loc la Bucureşti comisia inter-ministerială pentru avizarea proiectului. Şi cu acesta suntem la faza studiului de fezabilitate. După realizarea proiectului care va rezolva şi problema protecţiei mediului, vom declanşa procedura de declarare a Vârtopului ca staţiune. Ca şi staţiune, Vârtopul va putea atrage mult mai multe proiecte de finanţare şi, bineînţeles, şi turişti.”, declară Costel Sârghie, primarul celui mai mic oraş din ţară. Însă acum Nucetul are ocazia să se dovedească a fi şi unul dintre cele mai ambiţioase.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !