Punte de legătură între două Transilvanii

26Comentarii
Punte de legătură între două Transilvanii
Localitatea Pietroasa se va înfrăţi cu oraşul Brevard din Transylvania County (Carolina de Nord).

Americanii vor să construiască o punte de legătură peste Ocean pentru a păşi în cele două Transilvanii, una românească şi cealaltă a lor. Doi investitori americani din Transylvania County (Carolina de Nord) au sosit ieri la Oradea unde s-au întâlnit cu prefectul judeţului, Gavrilă Ghilea şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle. Delegaţia americană a întors vizita delegaţiei orădene efectuată în luna octombrie 2009, în Carolina de Nord.
„Cei doi investitori au cumpărat terenuri în comuna Pietroasa (judeţul Bihor) unde vor să investească în domeniul turismului şi în sectorul imobiliar. Scopul principal al vizitei a fost acela de a aduce primarului comunei Pietroasa, Saveta Osvat, o scrisoare de intenţie în vederea înfrăţirii localităţii Pietroasa cu reşedinţa de judeţ a Transylvania County, Brevard. După întâlnirea de la Prefectură, Consiliul Judeţean şi Universitatea Oradea, cei doi investotori americani au avut o întâlnire cu oamenii şi reprezentanţii Primăriei comunei Pietroasa, cărora le-a prezentat intenţia de înfrăţire. Actul oficial de înfrăţire a celor două localităţi va fi semnat cel mai probabil în lunile mai-iunie”, a declarat prefectul Bihorului, Gavrilă Ghilea.
Acesta a relatat că americanii au ajuns la Pietroasa prin intermediul lui Adrian Dreana, un localnic care reprezintă firma investitorilor americani în România.

Istoric

Românii care şi-au închipuit că Transilvania are un nume unic în lume vor fi surprinşi să afle că în statul American Carolina de Nord există o regiune geamănă – Transylvania County .
Ţinutul a luat fiinţă în anul 1861, la propunerea parlamentarului Joseph P. Iordania, care s-a născut la o fermă situată lângă Blantyre . Acesta a propus Parlamentului un proiect de lege pentru a stabili un nou judeţ, în Carolina de Nord, care să fie asociat cu ţinutul păduros din regiunea sa. Iordania a propus astfel numele „Transylvania”, care a fost aprobat în unanimitate de Parlament.
Numele ţinutului Transylvania are origini latine: „trans” (peste) şi „Silva” (pădure).
Transylvania County este împărţit în arondismente: Brevard, Catheys Creek, Dunns Rock, Cedar Mountain, Lake Toxaway, Balsam Grove, Pisgah Forest, Rosman şi Little River. Reşedinţa de district este Brevard, transformat azi în unul din principalele atracţii turistice. Brevard este cel mai important centru cultural din vestul Carolinei de Nord.
Ţinutul Transylvania din SUA este membru al Land-de-Sky, consiliul regional al guvernelor.
Transylvania are o suprafaţă totală de 381 mile pătrate (986 de km pătraţi), din care 980 de km pătraţi este uscat şi 6 km pătraţi este apă.
Transylvania County este cunoscut şi sub denumirea de „Land of Waterfalls” (lumea cascadelor) pentru că aici există 250 de cascade. „Whitewater Falls” din Transylvania County este cea mai mare cascadă din această parte a Statele Unite ale Americii.

Aduc cinste ţării

Potrivit prefectului Gavrilă Ghilea, printre românii stabiliţi în Carolina de Nord, care aduc cinste ţării în Statele Unite ale Americii, se află şi un cunoscut arhitect din Braşov, Constantin Micuda. De numele lui se leagă stadionul din Detroit, primul stadion cu acoperiş mobil din lume.
„Românul a plecat din ţară în anul 1945. Doi ani a studiat la Berlin, de unde a plecat în Italia. Din Italia a emigrat în Statele Unite. Este foarte apreciat şi respectat în toată America. În Carolina de Nord, cum de altfel şi în toată America, există foarte mulţi români care creează o imagine bună ţării”, a spus prefectul Gavrilă Ghilea.
Americanii şi-au exprimat dorinţa de a se înfrăţi cu regiunea Transilvania, însă înfrăţirea nu este posibilă din cauză la noi nu există o conducere administrativă a acestui ţinut.
Crina Dobocan


26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor