Purcoi de euro pentru noul sat

BIHOR – Statul Român are un plan măreţ pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor ce trăiesc în mediul rural. Potrivit „Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală” (PNDR), în România urmează a fi cheltuiţi până în 2013 peste 1,5 miliarde de euro pentru mai multe obiective, printre care se numără construcţia şi modernizarea drumurilor, amenajarea spaţiilor de recreere sau restaurarea obiectivelor de patrimoniu.

Măsura privind îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale face parte dintr-un plan mai larg de acţiuni ce urmează a fi implementate în ţara noastră în următorii şase ani, obiectivul fiind revigorarea satelor româneşti.

Probleme-cheie
Conform PNDR, problemele-cheie ale spaţiului rural în momentul de faţă sunt lipsa infrastructurii fizice de bază (drumuri proaste, canalizare inexistentă), lipsa serviciilor de bază (facilităţi recreaţionale, sportive, servicii de transport public) şi degradarea continuă a centrelor de cultură.
Proiectele vor fi finanţate de la bugetul de stat în proporţie de 20%, în timp ce restul banilor vor fi acoperiţi din fondurile FEADR (Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală). Potrivit informaţiilor din „Program”, se urmăreşte sprijinirea a aproape 800 de comune, ceea ce înseamnă ajutorarea a peste 2,3 milioane de oameni.

Măsuri şi beneficiari
Banii vor putea fi accesaţi pe bază de proiect atât de către Consiliile Locale, cât şi de persoanele fizice, juridice sau ONG-uri. În Program se specifică faptul că doar proiectele publice urmează a fi finanţate în proporţie de 100%, cele private fiind susţinute în proporţie de 70%.
Cei care jinduiesc după aceste fonduri vor trebui să le utilizeze pentru înfiinţarea de drumuri noi, crearea de reţele de apă potabilă, extinderea reţelei de alimentare cu gaz, managementul gunoaielor, amenajarea parcurilor, renovarea clădirilor publice, achiziţionarea de microbuze pentru transport sau conservarea obiectelor de patrimoniu.

  • Alte detalii se pot găsi pe site-ul:

    Sebastian Kovacs  • 0Comentarii

    Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

    inca 1000 caractere ramase

    Citiți principiile noastre de moderare aici !