Puşcărie şi amenzi pentru brute

Puşcărie şi amenzi pentru brute
ORADEA - Amenzi penale sau închisoare de până la un an. Acestea sunt pedepsele pe care le riscă cei care încalcă Legea pentru protecţia animalelor, de curând promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

„De mult timp aşteptam o astfel de lege. Cei care fac rău animalelor trebuie traşi la răspundere. Cu toate acestea, legea încă nu e suficient de aspră”, spune Lazar Karol, directorul Fundaţiei pentru câini comunitari SOS Dogs.

Infracţiuni


Conform noii legi, constituie infracţiune deţinerea şi comercializarea de animale sălbatice, cu excepţia grădinilor zoologice, despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni, precum şi intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative.
Tot infracţiune este şi folosirea animalelor pentru cerşetorie, omorârea lor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, maltratarea şi schingiuirea acestora. Actul normativ prevede pedepse sub forma amenzilor penale de până la 2.000 lei sau închisoare de până la un an.
Legea adoptată de Parlament la sfârşitul anului trecut, la iniţiativa senatorului Marius Marinescu, a fost promulgată la finalul săptămânii trecute de Traian Băsescu şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Cruzime animală


„E binevenită această lege, deoarece au fost multe cazuri în care cei ce au maltratat animalele au scăpat nepedepsiţi. Sper că prin mediatizarea acestor cazuri se va trage un semnal de alarmă pentru toate persoanele ce fac rău animalelor”, spune Călin Mitra, preşedintele Asociaţiei Chinologice Bihor.
Asemenea probleme, cu animale vătămate, există şi în judeţul nostru. „Sunt peste tot în Bihor astfel de cazuri. Pe şoseaua de centură sunt mulţi cai, numai piele şi os, care trag căruţe cu tone de fier vechi. În faţa supermarketului Real am găsit un cal cu o rană de 40-50 cm. De curând am cules un Husky din cartierul Nufărul, bătut crunt, cu un ochi scos. Câinele nu a mai putut fi salvat şi a trebuit eutanasiat”, declară Lazar Karol, de la SOS Dogs.

Poliţia animalelor


Apărătorii necuvântătoarelor doresc înfiinţarea unei poliţii a animalelor cât de repede. „Cât mai urgent trebuie înfiinţată! Până atunci, cetăţenii care observă animale maltratate pot să anunţe Poliţia, Direcţia Sanitar-Veterinară sau fundaţia noastră, pentru a se lua măsurile de rigoare”, mai spune Lazar Karol.
Călin Mitra, de la Asociaţia Chinologică Bihor, crede că protecţia animalelor poate fi realizată de un departament al Poliţiei. „Ar fi binevenită o poliţie a animalelor, deşi o direcţie specială din cadrul Poliţiei s-ar putea ocupa de această problemă”. 
„Susţin înfiinţarea acestei poliţii, deoarece am văzut de multe ori până unde merge bestialitatea din oameni”, spune orădeanul Cristi Marcu. „În faţa blocului meu sunt mulţi câini comunitari ce nu fac rău nimănui. Eu le dau mâncare. De multe ori i-am găsit loviţi şi nimeni nu e găsit vinovat”, spune tânărul.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !