Puşi pe jar de gripa aviară

Puşi pe jar de gripa aviară
Cazurile suspecte de gripa aviara, depistate saptamâna trecuta la trei rate domestice dintr-o gospodarie din comuna Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea, precum si cel al lebedei din judetul Constanta nu au ramas fara consecinte nici la nivelul judetului Bihor.

Astfel, daca localitatea cu pricina a intrat deja în carantina, iar vânatoarea în Delta Dunarii si în opt judete din zona învecinata va fi înterzisa pâna la finele anului pentru prevenirea gripei aviare, în Bihor populatia este îndemnata sa îsi ia masuri de precautie pentru prevenirea contactarii virusului H5N1, cel care declanseaza gripa aviara (gripa pasarilor).

Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor, dr. Zoia Bitea, subliniaza ca orice vaccin e bun pentru a scadea pericolul îmbolnavirii cu gripa aviara. Doctorita Bitea ne-a declarat ca, desi gripa aviara este specifica pasarilor, virusul H5N1 poate fi transmis atât animalelor, cât si omului, prin contact direct sau prin aer.

Virusul, din Caucaz

Autoritatile de la Bucuresti au dispus deja vaccinarea populatiei din zonele cu risc ridicat împotriva gripei obisnuite. „De saptamâna viitoare, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara se va ocupa de capturarea animalelor lasate în libertate în zona Deltei. Pentru aceasta actiune se vor preleva probe de la vite, cai, porci din Delta Dunarii si din judetele din zona. Ministerul Mediului va trebui sa notifice aparitia stolurilor de pasari migratoare, pentru a limita posibilele surprize neplacute privind gripa aviara”, a spus ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Virusul e suspectat ca a ajuns deja în Delta Dunarii cu un val de pasari migratoare (gârlite, rate si gâstele salbatice), provenite din Rusia si Kazahstan (zona Caucaz), iar daca virusul va suferi mutatii este posibil sa devina si mai agresiv, iar formele de gripa aviara la care sunt expusi oamenii, îndeosebi crescatorii de gaini, rate si curcani, pot deveni mai grave si pot duce chiar la deces.

Ouale si carnea, fierte

Dr. Zoia Bitea precizeaza ca trebuie sa avem grija sa nu mai cumparam oua si carne de pui decât din locuri autorizate. Ouale si carnea trebuie spalate bine înainte de fierbere si trebuie temeinic prelucrate termic, la temperaturi de peste 70 grade Celsius, pentru ca virusul sa fie anihilat. De asemenea, este recomandabila evitarea contactului cu sângele pasarilor sau chiar atingerea pasarilor fara manusi.

Potrivit dr. Zoia Bitea, la primele semne ale bolii (debut brusc cu febra, dureri de gât, musculare, tuse si nas înfundat), trebuie urgent sa ne prezentam la medicul de familie. Poate fi o raceala banala, dar poate fi si gripa aviara.

Interzis pe pasune

Prefectul Ilie Bolojan ne-a informat, la rândul sau, ca a emis deja un ordin primariilor din judet prin care dispune acestora interzicerea trimiterii pe pasuni a pasarilor domestice în scopul evitarii contactului direct cu pasarile migratoare. De asemenea, prefectul se va întâlni luni cu Asociatia Judeteana a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) si cu reprezentantii fondurilor de vânatoare pentru monitorizarea zonelor de popas din Bihor a pasarilor migratoare (în special lacurile si baltile din zona Cefa).

Reprezentantul Guvernului în teritoriu se va întâlni si cu reprezentantii Directiei de Sanatate Publica si ai Directiei Sanitar-Veterinare, precum si cu responsabilii Inspectoratului Scolar Judetean pentru stabilirea masurilor de profilaxie în rândul populatiei si în scoli.

Totodata, primarii vor avea obligatia sa monitorizeze si sa informeze Prefectura daca se constata o rata mare de mortalitate în rândul pasarilor domestice. „În cazul deceselor suspecte ale pasarilor domestice trebuie luate probe si trimise la un laborator specializat de la Bucuresti, pentru stabilirea cauzei decesului”, ne-a declarat Ilie Bolojan.

Calin Corpas

Taguri: