„Puteam să ştiu, este adevărat!”

13Comentarii
„Puteam să ştiu, este adevărat!”
ORADEA – Şeful CJ, Kiss Alexandru, recunoaşte că trebuia să ştie de la început despre revendicarea de la Cadea.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Kiss Alexandru, şi-a pledat ieri nevinovăţia în „cazul Cadea”. Reamintim că aşa-numitul Castel de la Cadea, ce serveşte drept sediu Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională din localitate, este revendicat de către urmaşii contetul Pongracz, în condiţiile în care în Centru s-au investit, din noiembrie 2006, 2,2 milioane de lei noi, pentru reabilitare.

 

„Întreaga noastră consideraţie”

„Există o insinuare cum că nu aş fi spus adevărul”, şi-a început Kiss pledoaria, făcând trimitere la acuzaţiile lansate de către săptămânalul Bihoreanul, ce a scos la iveală, în urmă cu o săptămână, o adresă cu antetul CJ Bihor, semnată de către Kiss Alexandru. De subliniat că actul respectiv a ieşit la lumină după ce preşedintele Kiss afirmase că nu ştie despre faptul că imobilul naţionalizat de la Cadea fusese revendicat deja.

Iar semnătura lui Kiss de pe actul cu pricina a ridicat semne de întrebare cu privire la onestitatea sa când a spus că „habar n-are” despre cererea moştenitorilor contelui Pongracz, fostul proprietar al imobilului, până în 1949.

Într-un document adresat Casei de Avocaţi „Szekely & Formittag” – reprezentant legal ai moştenitorilor contelui Pongracz, Vilmos şi Karoly, ce revendică Castelul de la Cadea, în care funcţionează acum Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Cadea – avocatul Szekely Ferenc este anunţat de către Consiliul Judeţean Bihor că, într-o anexă, i se transmit „copiile după documentaţia de reformă agrară al Ocolului Silvic Săcueni, mapa 53, volumul I, cu privire la bunurile şi terenurile preluate de la familia Pongracz”.

Comunicarea se încheie în felul următor: „În speranţa că v-am putut fi de folos, prin sprijinirea eforturilor dumneavoastră depuse pentru rezolvarea favorabilă a situaţiei, vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie”. Semnează Kiss Alexandru, preşedinte CJ Bihor.

Actul la care facem referire fusese emis pe 3 octombrie 2006, la unsprezece zile după solicitarea reprezentantului legal ai urmaşilor contelui Pongracz. În afară de faptul că a fost catalogat drept mincinos, preşedintelui CJ i s-au imputat timpul de răspuns relativ scurt, deşi termenul legal este de 30 de zile, precum şi formula de adresare extrem de politicoasă, neutilizată de alte instituţii.

 

„Nu se poate retroceda!”

În ciuda faptului că a semnat actul remis avocaţilor lui Pongracz Vilmos şi Pongracz, Kiss Alexandru susţine în continuare că nu ştia de acest document. Practic, şeful CJ susţine că a semnat fără să ştie ce semnează! Cum se spune în popor, ar fi semnat ca primarul. Capul Executivului CJ explică această omisiune a sa prin volumul mare de acte pe care le semnează zilnic. „Ăsta este sistemul. Trebuie ca eu să semnez pe toate actele.

Însă nu mă pot uita peste toate actele care le semnez!”, s-a explicat Kiss, care recunoaşte totuşi că este de vină pentru că în primă fază nu a ştiut de cazul Cadea când a fost întrebat de ziarişti, deşi semnase actul respectiv. Capul CJ a făcut apoi referiri la timpul de răspuns al forului judeţean şi la formula de adresare: „Vă pot arăta 19 scrisori care se termină exact cu această frază. Ar fi bine ca în toate instituţiile să se vorbească aşa politicos. În privinţa faptului că l-aş fi tratat preferenţial pe acel avocat, au fost cazuri când am răspuns cererilor şi în şapte sau opt zile!”

În ciuda deficitului de imagine pe care i l-a adus acest scandal, şeful CJ a exclus posibilitatea de a da în judecadă săptămânalul Bihoreanul. „Nu se ţine treaba pentru că trebuia să ştiu.

Puteam să ştiu, este adevărat!”, şi-a recunoscut Kiss neglijenţa. El a ţinut apoi să spună că moştenitorii lui Pongracz au cerut de la început despăgubiri, şi nu retrocedare:

„Nici conform legii nu se poate retroceda, pentru că 50% dintre clădirile Centrului sunt noi. Merită laude cei care au obţinut banii pentru renovare: în primul rând doamna directoare de la Direcţie (Koncsek Zita – n.r.), Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap şi Guvernul. Cel mai mic merit are Consiliul Judeţean, care a fost doar un poştaş, deoarece nu noi am dat banii şi nici nu am cerut bani”.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Kiss Alexandru, s-a dezvinovăţit ieri într-o oarecare măsură de acuzele ce i se aduc: cum că ar fi minţit când a spus că nu ştie nimic despre retrocedarea Castelului de la Cadea.

Şeful CJ pretinde că deşi a semnat un act prin care punea la dispoziţia avocaţilor moştenitorilor contelui Pongracz documente cu privire la imobilele de la Cadea, nu cunoştea pe ce act îşi pune iscălitura! „Nu mă pot uita peste toate actele pe care le semnez!”, spune Kiss.

Calin Corpas13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor