Puteri sporite pentru prefect

3Comentarii
Gavrilă Ghilea
Gavrilă Ghilea
Este posibil ca în viitorul apropiat, prefectul Gavrilă Ghilea (foto) să dispună de puteri sporite.

În cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor este în curs de finalizare proiectul unui act normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi Instituţia Prefectului, republicată.

În cadrul primei runde de consultări – din luna mai anul curent – au fost agreate unele modificări. În cea de-a doua rundă Instituţia Prefectului judetul Bihor a mai făcut unele completări, toate prezentate mai jos.

Modificările agreate de minister vizează creşterea rolului prefectului în raport cu structurile din plan local, în sensul reprezentării mai eficiente a Guvernului în teritoriu, arată Prefectura Bihor.

MAI doreşte prefectul să monitorizeze îndeplinirea indicatorilor de performanţă de către şefii serviciilor deconcentrate ale ministerelor şi celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrative-teritoriale. Se doreşte ca prefectul să poată propune sancţionarea şefilor cu probleme către superiorii acestora. Mai mult, aceştia vor trebuie să trimită prefectului proiectele de buget, pentru avizare.

Prin Corpul său de Control, prefectul va verifica modul în care serviciile publice deconcentrate îşi îndeplinesc atribuţiile de control, inspecţie şi de monitorizare în domeniul în care activează.

Se intenţionează ca prefectul să coordoneze şi nu doar să asigure funcţionarea serviciilor publice legate de ordinea publică şi situaţiile de urgenţă.

 

Propuneri din Bihor

Prefectura Bihor a venit cu următoarele propuneri:

 

1. Prefectul este ordonator principal de credite, în condiţiile în care azi bugetul este derulat prin MAI, o parte dintre venituri urmând să rămână la nivelul instituţiei, pentru cheltuieli de funcţionare şi de investiţii;

2. Activitatea instituţiei este finanţată de la bugetul de stat şi din alte surse legal constituite, într-un procent stabilit anual prin legea bugetului de stat aplicat asupra încasărilor din activitatea de apostilare, eliberare paşapoarte, eliberare permise de conducere, înmatriculare autovehicule şi examinare pentru obţinerea permisului de conducere;

3. Prefectul va verifica şi contractele de achiziţii derulate de primării şi consiliile judeţene;

4. Prefectul susţine şi monitorizează acţiunile desfăşurate de administraţiile teritoriale şi autorităţile administraţiei publice locale în domeniul afacerilor europene, urmând să monitorizeze acţiunile şi proiectele la nivelul întregului judeţ, pentru a exista o bază de date corectă şi completă pe tot judetul Bihor cu fondurile atrase de la bugetul de stat şi din fonduri structurale.

Alte măsuri propuse de Prefectura Bihor sunt: monitorizarea folosirii în condiţiile legii a limbii materne în raporturile dintre cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale şi serviciile publice deconcentrate în unităţile administrativ-teritoriale în care aceştia au o pondere de peste 20%; Colegiul Prefectural poate face propuneri de modificări legislative Guvernului. Astfel, Colegiul Prefectural primeşte astfel o importanţă sporită.

Calin Corpas3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor