„Rabla” la tractoare, o nebuloasă

„Rabla” la tractoare, o nebuloasă
ORADEA - Fermierii aşteptă cu sufletul la gură demararea „Programului «Rabla» pentru tractoare”. Anunţat cu surle şi trâmbiţe că va demara la 1 iulie, programul a fost amânat, prima dată pentru luna august, după aceea, nu se ştie până când, din lipsă de fonduri.

„Am auzit în urmă cu câteva luni de acest program, dar acum nu mai spune nimeni nimic. Nici în ziare, nici la televizor. Am un tractor vechi şi aş vrea să-l schimb cu unul nou”, spune Mircea Negru, un fermier bihorean.

De la Agenţia de Protecţia Mediului Bihor nu am primit nici un răspuns, cei de acolo aflând şi ei noutăţile de pe site-ul Agenţiei Fondului de Mediu.

Program

Conform programului, persoanele fizice care deţin un tractor vechi pot să-l înlocuiască cu unul nou, primind o primă de casare de 17.000 de lei. În program sunt incluse 1.200 de tractoare. Pot beneficia de Programul Rabla pentru tractoare proprietarii de tractoare uzate, a căror vechime este mai mare sau egală cu 12 ani de la data fabricaţiei şi care conţin cumulativ următoarele componente: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, saşiul, precum şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor vehiculului, precum şi dispozitivul catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricatie. Pentru a intra în program, fermierii trebuie să urmeze următorii paşi: demararea procedurilor de obţinere a notei de acceptare de la un producător validat ales de beneficiar, obţinerea certificatului de distrugere a tractorului uzat de la un operator economic autorizat să desfaşoare activităţi de colectare a vehiculelor scoase din uz, obţinerea certificatului de radiere a tractorului şi achiziţionarea propriu-zisă a unui tractor nou.

Iniţial, programul de înnoire a parcului naţional de tractoare trebuia să se realizeze în doua etape. Prima etapă trebuie să demareze la 1 iulie şi să se finalizeze pe 25 septembrie, iar a doua între 1 octombrie şi 5 decembrie. Lista producătorilor sau importatorilor de tractoare validaţi poate fi găsită pe adresele de internet www.mmediu.ro şi www.afm.ro.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !