Radioactivitate confirmată

Radioactivitate confirmată
DEVA – Haldele de steril din Munţii Orăştiei depăşesec, pe alocuri, de 8 ori limita maximă admisă a radioactivităţii. Apa pârâurilor nu este însă afectată.

Acestea sunt rezultatele analizelor efectuate în zonă de cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Metale şi Resurse Radioactive. Ele confirmă ceea ce anunţa APM Hunedoara în urmă cu o lună, privitor la existenţa unor surse radioactive în Parcul Naţional Grădiştea de Munte din Munţii Orăştiei. „Deşeurile radioactive din haldele de steril, cu suprafeţe între 1500 şi 11000 mp, trebuie izolate. Recomandăm evitarea construirii de centre turistice în imediata vecinătate a haldelor, precum şi păstoritul în zonă, pentru evitarea oricărui risc de îmbolnăvire de cancer prin iradiere”, a declarat Bujor Nica(foto), cercetător INCDMRR. Parcul este o arie protejată şi include vestigiile cetăţilor dacice. „Este o zonă deschisă practicării ecoturismului, dar niciun turist nu vine dacă aude că există deşeuri radioactive. De aceea ele trebuie eliminate”, susţine Sigismud Duma, rectorul Universităţii Ecologice Deva. Responsabil pentru aceste măsuri este Guvernul, care trebuie să aloce fonduri pentru acoperirea haldelor de steril.

Clara Pâs 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase