Radiografia Testelor naţionale în judeţul Hunedoara

1Comentariu
Radiografia Testelor naţionale în judeţul Hunedoara
DEVA - Finalizarea Testelor naţionale, prin ultima lor etapă: rezolvarea contestaţiilor, este urmată, pentru absolvenţii claselor a VIII- a, de înscrierea la repartizarea computerizată în licee şi şcoli de arte şi meserii.

În acest an, Testele naţionale au fost promovate, în judeţul Hunedoara, de 3.539 de elevi, dintr-un total de 4.354 de candidaţi prezenţi la acest examen. 815 elevi au fost declaraţi respinşi. Procentul de promovabilitate este de 81,28%. După terminarea testelor au fost depuse 328 de contestaţii dintre care doar 40 au fost admise.

 

30 de contestaţii au fost acceptate la limba şi literatura română, şapte la matematică, două la istorie şi una la geografie. Rezultatul după soluţionarea contestaţiilor a fost de:- 5cu note mai mici decât cele iniţiale – două la română şi câte una la matematică, istorie şi geografie; – 35 de contestaţii au fost favorabile contestatarilor.

 

Dintre acestea , 7 contestaţii depuse la limba şi literatura română au permis elevilor să primească nota 5 şi să promoveze proba şi în trei cazuri, scăderea notei iniţiale nu a avut nici o influenţă asupra notei finale obţinută de elevi. Mai rău a fost soluţionarea a două cazuri în care elevii contestatari au primit note mai mici decât cea iniţială. Un elev, care a avut 8,25 la istorie, a primit la recorectare 7,80, iar un altul, care a avut la geografie 6,90, a primit la recorectare 6,40.

Elevii de clasa a VIII-a trebuie să completeze pe fişe codurile liceelor dorite
Repartizarea se efectuează în funcţie de media de admitere în liceu, o medie care, pentru a asigura accesul într-o şcoală mai competitivă, este foarte bine să fie cât de mare este posibil.

 

Media de admitere la liceu este formata 50% din media claselor V-VIII şi 50% din cea de la testele naţionale. Elevii şi părinţii trebuie să ştie neapărat cum se completează fişele cu codurile liceelor, mai ales în ceea ce priveşte opţiunile şi clasificarea lor. De aceea, cel mai bine este ca liceele şi profilele opţionale să fie trecute pe o ciornă, care va fi prezentată dirigintelui după încheierea Testelor naţionale.

 

Aceştia îi vor îndruma în alegerea codurilor. Dacă elevul va dori însa un liceu cu pofil special, unde trebuie susţinută o probă de aptitudini, iar elevul nu a susţinut-o, codul acelui liceu, la profilul respectiv, nu poate fi bifat.
În perioada 30 iunie-6 iulie, în şcoli vor avea loc mai multe întâlniri între profesori, părinţi şi elevi pentru a se completa fişele. Acestea vor fi trimise la centrele de introducere a datelor în calculator şi vor fi returnate elevilor şi părinţilor pentru o nouă verificare şi introducerea codurilor. În cele din urmă, fişa finală va fi validată în baza de date cu note şi opţiuni, iar absolvenţii claselor a opta vor fi distribuiţi în licee sau şcoli de arte şi meserii.

ALGORITMUL DE REPARTIZARE ÎN LICEE ŞI ŞCOLI DE ARTE ŞI MESERII 2007

Conform metodologiei oficiale de desfăşurare a admiterii în licee vă prezentăm algoritmul de repartizare în licee şi şcoli de arte şi meserii 2007.

A. Repartizarea se face ordonând candidaţii din judeţ descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începand de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opţiunile exprimate.

Ordonarea candidaţilor se face descrescător după mai multe criterii:

– media de admitere,
– media generală obţinută la Testele naţionale,
– media generală de absolvire a claselor V-VIII,
– media obţinută la Testele naţionale la proba de limba şi literatura română,
– media obţinută la Testele naţionale la proba de matematică
– media obţinută la Testele naţionale la proba de limba maternă , respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limba maternă, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.


Media de admitere este egala cu:
TN+ABS
———- = MA
2
unde:
TN = media generală obţinuta la Testele naţionale (pentru absolvenţii de până în anul 2003 inclusiv, media de la Testele naţionale se înlocuieşte cu media de la examenul de capacitate);
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
MA = media de admitere.

B. Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opţiuni prima opţiune validă la care există locuri libere.

Ordinea opţiunilor de pe fişă este prin urmare semnificativă, prima opţiune exprimată fiind luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni.

Exemplu:
– se verifică prima opţiune a candidatului curent; în cazul în care opţiunea este validă şi mai există locuri la aceasta opţiune, este considerat admis la acestă opţiune şi se trece la următorul candidat; altfel se verifică a doua opţiune de pe fişă, etc.

Observaţie:
O opţiune este invalidă dacă: codul opţiunii alese de candidat nu există sau opţiunea aleasă necesită dată proba la limba maternă sau modernă şi candidatul nu a susţinut-o.

C. În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opţiunile exprimate pe fişă el rămâne nerepartizat în aceasta sesiune de admitere şi va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în aceasta sesiune.

Situaţia poate apare în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opţiuni, opţiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alţi candidaţi care au medii mai mari.

Se recomandă, prin urmare, completarea fişei cu un număr suficient de opţiuni pentru ca aceasta situaţie să nu apară!

De la Inspectoratul Şcolar al Judeţelui Hunedoara se precizează că numărul total de locuri la licee şi şcoli de arte şi meserii este suficient pentru ca toţi candidaţii să fie repartizaţi, dacă îşi exprimă opţiuni suficiente şi realiste !

Observaţi că nu poate exista situaţia în care un candidat să fie declarat nerepartizat iar la una din opţiunile exprimate de el să fi fost repartizat un alt candidat cu medie mai mică decât el.

Pentru informaţii suplimentare sau pentru eventualele nelămuriri se poate consulta site-ul www.edu.ro.

Listele cu candidati se finalizează astăzi, 29 iunie.

Dupa introducerea in calculator a datelor personale ale candidatilor si a mediilor sau a notelor prevazute in fisa de inscriere, comisia de inscriere din fiecare unitate de invatamant gimnazial afiseaza, pana in data de 29 iunie, lista cuprinzand candidatii din scoala respectiva, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere – pentru candidatii care au promovat Testele Nationale – , respectiv lista cuprinzand candidatii din scoala respectiva, in ordinea descrescatoare a mediilor de absolvire – pentru candidatii care nu au promovat Testele Nationale.
Actiunile de completare a optiunilor – pentru profilul si liceul pe care vor sa-l urmeze – in cazul absolventilor clasei a VIII-a care au promovat Testele Nationale se desfasoara in perioada 30 iunie – 6 iulie. La fiecare sedinta de completare a optiunilor pot participa elevii, un parinte sau un tutore legal instituit pentru fiecare elev in parte, dirigintii lor, precum si un membru sau un delegat al Consiliului de administratie al unitatii scolare. Cu acest prilej, parintii sau tutorii legal instituiti semneaza un proces verbal de instruire.

Sanda Bocaniciu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor