Radiografia unui cartier: Micro 15

Micro 15
Micro 15
Deva – În Micro 15 oamenii se acuză între ei pentru lipsa de curăţenie şi pentru gunoaiele neadunate. Locatarii din Micro 15 sunt mulţumiţi de activitatea prestată de Salubritate şi de personalul din cadrul primăriei care se ocupă de curăţenie, deşi cartierul e plin de gunoaie. 

Spaţiile verzi pline de hârtii sau gunoaiele lăsate la marginea containerelor creează impresia unui cartier neîngrijit. Pentru această situaţie, oamenii sunt de părere că ei sunt singurii vinovaţi.

„Încă e mizerie în cartier, dar pentru aceasta oamenii sunt de vină. Salubritatea vine şi ia gunoiul, zilnic. Faţă de cum arăta înainte, cartierul e mult mai curat acum, dar se poate şi mai bine”, spune Cristina Bodros.

„Chiar dacă se face, curăţenia nu se păstrează. Nu ne putem plânge de cei de la Salubritate pentru că-şi fac datoria. De acest aspect sunt foarte mulţumită”, afirmă Viorica Vasiu.

„Sunt persoane care în loc să-şi arunce gunoiul menajer în tomberon îl lasă în coşul de gunoi, uneori chiar lângă. Salubritatea ridică des gunoiul, dar cartierul e cam mizerabil”, susţine Elena Andrei. Cu toate acestea există şi locatari mai puţin mulţumiţi de curăţenia cartierului în care locuiesc.

„Curăţenia e sub orice critică. Pe cei care se ocupă de ea nu i-am mai văzut de o lună. În mod normal, în fiecare zi ar trebui să se dea cu mătura şi să fie adunate gunoaiele, dar poate din cauză că ne aflăm la periferia oraşului suntem ignoraţi”, spune Carol Robb.

Locuri de joacă
Locurile de joacă special amenajate pentru copii sunt destul de greu de găsit în cartierul Micro 15. În puţinele locaţii în care acestea pot fi găsite, impresia de neîngrijit este alimentată de gunoaiele din jurul lor.

„Din păcate, copiii nu au posibilitatea să meargă să se joace într-un loc special amenajat pentru ei. Ar fi bine să se construiască unul pentru că cele existente nu sunt îngrijite cum trebuie”, propune Carol Robb.

„Pentru că nu sunt suficiente locuri de joacă, copiii îşi fac de lucru şi strică pomii din faţa blocurilor”, spune Agnes Chiş.

„Copiii n-au unde să se joace pentru că nu sunt locuri. Sunt firme care au ocupat spaţiile unde erau amplasate locurile de joacă, iar acum ni se spune să ne ducem copiii la Bejan, dar cum să trimiţi acolo un copil de cinci ani?”, se întreabă Viorica Vasiu.

Câini vagabonzi
Văzută în trecut ca o principală nemulţumire, problema câinilor vagabonzi a fost rezolvată în cea mai mare parte.

„Au mai dispărut din câinii vagabonzi, nu ştiu ce s-a întâmplat cu ei. Nu mai sunt aşa mulţi, înainte erau haite întregi”, susţine Agnes Chiş. Totuşi, în unele zone ale cartierului, locatarii încă se plâng de numărul mare de câini.

„Sunt mulţi câini. Dacă vii seara, nu poţi urca scările de pe dealul din faţa blocurilor pentru că sar la tine. N-am avut curiozitatea să-i număr, dar sunt suficient de mulţi incât să-ţi cauzeze neplăceri”, afirmă Doina Rista.

Locuri de parcare
Locurile de parcare sunt sau nu o problemă, depinde de zona cartierului în care te deplasezi.

„În locul unde stau sunt acum mai multe locuri de parcare decât maşini”, spune Carol Robb, în timp ce Elena Andrei afirmă nemulţumită că „din cauza insuficienţei locurilor de parcare, oamenii îşi lasă autoturismele pe trotuar, iar noi suntem nevoiţi să mergem pe stradă”. Referitor la situaţia trotuarelor, locatarii cartierului Micro 15 au ajuns la concluzia că acestea sunt mai rele decât străzile.

„Trotuarele sunt foarte rele şi sunt dezamăgit că s-a făcut puţin faţă de ce ni s-a promis”, spune Carol Robb, completat de Elena Andrei care spune că „trotuarul din faţa bisericii e atât de rău, încât eşti obligat să mergi pe stradă”.

Copacul ameninţător
Locatarii blocului 79 din cartierul Micro 15 se confruntă cu o problemă mai veche legată de un arbore uriaş care s-a înclinat excesiv de mult existând riscul de a cădea pe trecători.

„Lângă blocul nostru este un copac foarte mare care stă să cadă. Apelăm pe această cale la primărie pentru a ne rezolva dânşii problema. Îmi e teamă că dacă vine furtuna copacul s-ar putea rupe şi ar putea cădea pe copiii care se joacă destul de des în jurul lui”, spune Doina Rista, o locatară din zonă.

Viceprimarul Florin Oancea a găsit repede rezolvarea în această privinţă. „Chiar de mâine (n.r. azi) o să trimit câţiva oameni de la SPIGM să meargă să-l taie”.

Răspunsul autorităţilor
Curăţenia care se face în cartierul Micro 15 nu pare suficientă, deşi angajaţii primăriei întreprind acolo activităţi zilnice de curăţare.

„În fiecare zi se mătură şi la fiecare două zile se ridică gunoiul şi se colectează în saci. Dacă de la şase dimineata până seara, locatarii aruncă toate hârtiile pe jos şi nu menţin puţin curăţenia atunci nu am făcut nimic”, spune viceprimarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Referitor la problema câinilor vagabonzi viceprimarul afirmă că „eu n-am zis niciodată că n-o să mai fie nici un câine comunitar în Deva, dar încercăm să limităm numărul lor. Au fost 2000 de câini până acum în oraş, iar acum nu cred că sunt mai mult de 200. Total, această problemă va fi greu de rezolvat pentru că locatarii îi hrănesc şi îi determină să nu mai plece”.

Starea străzilor şi trotuarelor se va îmbunătăţi. „Pe strada Minerului avem un program legat de parcările oblice pe care le vom extinde până pe strada Oituz. Dacă vremea ne pemite o să ne apucăm să facem trotuarele şi aleile dintre blocuri încă din acest an, dacă nu, vom începe la anul. Dar aici dăm de o altă problemă în sensul că Garda de Mediu ne impune să folosim dale ecologice, iar avizul pentru a pava aleile îl primim doar în anumite condiţii”, susţine Florin Oancea.

Locurile de joacă se află şi ele în planurile de viitor ale primăriei. „În şedinţa din luna ianuarie vom identifica toate locurile de joacă pentru a fi reabilitate. SPIGM, serviciul public din cadrul primăriei se va ocupa de tot ceea ce înseamnă îngrijirea lor, iar zona de lângă biserica din Micro 15 va fi refăcută cu locuri de joacă”, mai afirmă Florin Oancea.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase