Răii trec graniţa, poliţiştii nu

3Comentarii
Flonta senior, prins cu cocaina ascunsă în cârje
Flonta senior, prins cu cocaina ascunsă în cârje
ORADEA – Poliţiştii orădeni de la Combaterea Criminalităţii Organizate aşteaptă un protocol bilateral care să le permită să ia urma răufăcătorilor transfrontalieri.

„Ministrul Vasile Blaga lucrează la un proiect care să perfecteze şi mai mult colaborarea româno-maghiară, dat fiind că acum am intrat şi noi în UE. Deocamdată, procedura care permite urmărirea unor suspecţi peste graniţă e laborioasă şi nu ne permite să fim la fel de rapizi ca şi suspecţii. Astfel, ei pot trece imediat prin punctul de frontieră, pe când noi nu. Trebuie anulat acest avantaj al reţelelor infracţionale”, observă comisarul-şef Nicolae Stamate, şef al BCCO Oradea.

Poliţişti în ofsaid
În urmă cu o săptămână, poliţiştii şi procurorii DIICOT Cluj au încălcat jurisdicţia maghiară, reţinând câţiva proxeneţi dincolo de punctul de trecere a frontierei Borş după ce au uitat că de la 1 ianuarie se face controlul de frontieră în Artand, pe teritoriul Ungariei.
Pe lângă traficanţii de carne vie, o problemă mai spinoasă o ridică traficanţii de droguri. Pe de o parte, majoritatea reţelelor depistate în ultimii ani de poliţiştii BCCO Oradea se aprovizionau cu haşiş, marijuana sau cannabis din Ungaria. Însă ofiţerii noştri Antidrog au avut în vizor şi o reţea care acţiona în sens invers, ducând cocaină din Bihor spre ţara vecină.

Destinatar necunoscut
Astfel, anul trecut a fost reţinut în Oradea tatăl cunoscutului traficant internaţional Dorel Popa (fost Flonta) înainte ca poliţiştii să vadă la cine trebuiau să ajungă cele 0,8 kg de cocaină ascunse în cârje. Întrebat de ce s-a procedat aşa, comisarul-şef Stamate ne-a lămurit: „Aveam date certe că urma să ducă drogul în Ungaria. De altfel, întreaga filieră care aducea cocaină din America de Sud viza plasarea ei în Ungaria şi, de acolo, în alte ţări europene. Îl monitorizam de mai mult timp, dar individul a profitat de o ocazie pentru a veni din cătunul Zăvoi în Oradea. Nu ne-a lăsat timp să punem la punct o acţiune comună în Ungaria, aşa că am preferat să-l prindem în flagrant aici”.
Cum procedura e similară, nu e exclus ca şi poliţiştii maghiari de la Antidrog să fie nevoiţi în unele cazuri să aresteze traficanţii înainte de a-i urmări până la oamenii lor de legătură din România. Iar de câştigat au doar traficanţii care scapă astfel de braţul legii.

Cap de pod
Important este că atunci când timpul a permis, poliţiştii Antidrog din Bihor şi Hajdu-Bihar au colaborat foarte bine. În urma unei astfel de monitorizări comune s-a destrămat iarna trecută cea mai numeroasă reţea internaţională care a acţionat vreodată în Oradea, plasând droguri pe bază de cannabis. Astfel, după un flagrant reuşit în Vama Borş, au fost reţinuţi 15 cetăţeni din Bihor, SUA, Egipt, Ungaria, Siria şi Iordania, iar alţi 29 au fost cercetaţi în stare de libertate. Ultima şedinţă a procesului care se derulează acum cu toţi cei 18 inculpaţi în stare de libertate a fost amânată de pe 16 ianuarie, din cauza lipsei martorilor.

Paletă de infracţiuni
Reamintim că pe lângă traficanţii de droguri sau de carne vie, în vizorul poliţiştilor BCCO mai intră falsificatorii de bancnote, paşapoarte sau alte documente, infractorii economici şi informatici şi alţi indivizi grupaţi în reţele organizate.
De altfel, şeful BCCO Oradea a anunţat miercuri reţinerea în Vama Petea a doi falsificatori orădeni de paşapoarte, apreciind că se aşteaptă în continuare la un fenomen de contrafacere de cărţi de identitate în vederea trecerii frauduloase a frontierei cu Ungaria. „Îi rog pe colegii noştri de la Evidenţa Populaţiei să dea dovadă de vigilenţă, pentru că avem semnale că destui indivizi vor să se prezinte cu certificatul de naştere al altor persoane pentru a-şi face card de identitate”, face apel comisarul-şef Stamate.

Cristian Horgos3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor