Raita, în „război” valutistic

7Comentarii
Raita, în „război” valutistic
Patronul unei case de schimb valutar de lângă Vama Borş a ajuns în dispută directă cu alţi „valutişti la liber”, care îi luau dintre clienţi oferind un curs mai bun decât cel de 31.000 lei vechi per euro, oferit şi luni de Lorant Exchange la graniţă.

Schimbul reciproc de vorbe grele a ajuns în faza reclamaţiilor penale la Poliţie, conflictul intrând şi în atenţia şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor, comisarul-şef Liviu Popa.

Întrucât declaraţiile omului de afaceri Călin Raita şi ale valutistului „Roka” se bat cap în cap, ambii ne-au asigurat că vor merge benevol la detectorul de miniciuni.

Un aspect interesant îl reprezintă momentul în care Călin Raita susţine că fostul şmenar s-ar fi speriat doar fiindcă l-a observat însoţit de şofer, în timp ce Roka spune că s-a speriat văzându-l pe patronul exchange-ului că ar fi scos un pistol.

Deocamdată, nu putem decât să notăm ambele declaraţii.

„În data de 6 august, în jurul orei 15:30, mă aflam împreună cu numitul Ionescu Sergiu, angajat al SC Raicris Construct SRL Oradea, în zona Staţiei Petrom 7 din Vama Borş, când m-a acostat numitul Roka Robert, care m-a ameninţat cu moartea. La plecarea noastră spre Oradea cu autoturismul BH-45-RAI, persoana respectivă m-a urmărit pe şosea cu un BMW negru, cerându-ne să oprim pe dreapta, blocându-ne calea.

Menţionez faptul că de la această persoană am primit ameninţări în nenumărate rânduri atât eu cât şi personalul casei de schimb valutar Lorant Exchange, care îşi desfăşoară activitatea legal în zona Vămii Borş, ca reacţie la faptul că noi am sesizat în scris organele de Poliţie în legatură cu faptul că în acea locaţie stau în permanenţă 7-10 şmenari”, arată Călin Raita în sesizarea înregistrată la Postul de Poliţie Borş pe 6 august.

De asemenea, Călin Raita a mai înaintat o plângere către IPJ Bihor pe 7 august, iar a doua zi încă una la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

„Mulţumim Inspectoratului de Poliţie al Judeţului pentru măsurile luate faţă de şmenarii şi jucătorii de alba-neagra din zona MOL-ului de pe strada Ovidiu Densuşianu, dar precizăm că repetatele sesizări la Postul de Poliţie din Borş şi la Poliţia Judeţului nu au schimbat situaţia din Vama Borş. Abia acum, la intervenţia directă a inspectorului-şef, au dispărut valutiştii din zonă”, mai declară Raita.Pistol la poligraf

De cealaltă parte, Roka afirmă următoarele: „Am stat în vamă pe 6 august fiindcă ocazional mai cumpăr valută. Am vândut o maşină în lei şi voiam să cumpăr valută de la turişti, după cum am mers să declar şi la Poliţie. Eu ofeream circa 3,4 lei şi domnul Raita probabil a aflat şi pe la ora 16:00 a apărut cu un Jeep Q7, din care s-a dat jos. Am mers să dau mâna cu el, fiindcă ne ştiam. A întins o jumătate de mână, dar apoi a retras-o şi ne-a ameninţat cu ucraineni. M-am enervat şi i-am răspuns: «Nu adu ucraineni, hai tu şi rupe-ne mâinile şi picioarele». A intrat înapoi în jeep şi a dat să plece împreună cu şoferul său. A lăsat geamul jos din mers şi m-a înjurat urât de mamă. M-am enervat şi mai rău, am intrat în maşina mea şi am pornit singur după el, să-mi dea explicaţii. La Sântion l-am ajuns din urmă, l-am depăşit prin stânga şi am cerut şoferului său să lase geamul jos, pentru a-l întreba de ce mă înjură de mamă. El iarăşi m-a înjurat, iar eu l-am întrebat dacă benzinăria Petrom e a lui, de face el regulile. Atunci a scos un pistol din spate şi a zis: «Hai că-ţi arăt eu cine sunt! Hai, trage pe dreapta», şi a dat să oprească. Bâte de baseball am mai văzut la şoferi, dar pistol nu, aşa că l-am lăsat în plata Domnului şi am plecat. Am copil de doi ani şi jumătate, muncesc, nu consider normal să fiu ameninţat cu pistolul. Am plătit pentru greşelile mele faţă de societate şi pot să spun cu mâna pe inimă că nu se mai face şmen pe Borşului din mileniul trecut, după cum poate să confirme şi Poliţia, fiindcă nu mai au nicio sesizare. Am depus plângere la Poliţie şi am recunoscut că schimb valută, dar la un preţ omenesc, nu hoţeşte, la 31.000 de lei. Am martori pentru scena de la benzinărie. Nu am martori pentru faza cu pistolul, dar vreau doar ca Poliţia să înregistreze plângerea mea ca să-i retragă eventualul permis de port-armă dacă mai apar incidente de acest gen”.

În ce priveşte reclamaţia privind pistolul, Călin Raita ne-a asigurat că sunt nereale. „Veneam de la Budapesta înainte de incidentul din benzinăria de lângă vamă. Nu aş fi putut trece graniţa dacă aveam pistol. Acestea sunt acuzaţii inventate, ca să contracareze sesizările oficiale făcute de mine”, ne-a răspuns Călin Raita.

În ce priveşte sesizarea presei şi a poliţiei, ambii protagonişti ne-au explicat că au vrut să facă public incidentul pentru a se asigura faţă de eventuale agresiuni fizice.
Cristian Horgos7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor