Randament bun la pensiile private

Randament bun la pensiile private
Pensiile private au avut randament peste rata inflaţiei în primele nouă luni din 2010.

Fondurile de pensii private au continuat să înregistreze randamente investiţionale excelente în perioada de recesiune, performanţă medie pe primele nouă luni ale anului ajungând la 13,3% pentru toate fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), respectiv 10,2% pentru toate fondurile de pensii private facultative (Pilonul III). Pentru comparaţie, rata medie a tuturor dobânzilor bancare la depozitele în lei, aferentă unei perioade de nouă luni, a fost de circa 6%, conform unor calcule pe baza datelor publicate de BNR. În acelaşi timp, inflaţia estimată pentru primele nouă luni ale anului este de aproximativ 6%.

Pilonul II şi Pilonul III

Pentru perioada de la lansare şi până în prezent, randamentele investiţionale medii anuale sunt de 16,2% pentru fondurile de Pilon II (lansate în luna mai 2008) şi de 9,3% pentru fondurile de Pilon III (lansate în luna mai 2007).

La sfârşitul primelor nouă luni ale acestui an, activele fondurilor de pensii de Pilon II au ajuns la circa 3,89 miliarde de lei, iar ale fondurilor de Pilon III la aproape 300 de milioane de lei. Astfel, activele cumulate ale tuturor fondurilor de pensii private au depăşit 4,18 miliarde de lei, adica echivalentul a 980 de milioane de euro. „În pofida recesiunii prelungite şi a condiţiilor nefavorabile de pe pieţele financiare, fondurile de pensii au continuat să investească prudent şi profitabil, consolidându-şi rezultatele pozitive de până în prezent. Acest fapt nu face decât să demonstreze caracterul viabil pe termen lung al sistemului de pensii private, care a traversat cu succes această perioadă de riscuri şi incertitudini economice şi financiare”, a comentat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR, rezultatele fondurilor de pensii private.

D.B.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !