Rapacitate la capacitate

4Comentarii
Rapacitate la capacitate
ORADEA – Cam 6.000 de elevi de clasa a VIII-a încep luni testele naţionale. Însă în ciuda repetatelor avertismente din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor şi a Instituţiei Prefectului Bihor, sunt semnale că la unele şcoli părinţii continuă tradiţia strângerii de bani pentru „protocol”.

Primul nume vehiculat deja este cel al Liceului din Săcueni, ai cărui director şi secretară au fost audiaţi zilele trecute de o comisie a IŞJ Bihor în legătură cu banii adunaţi de la părinţi.

„A reieşit că profesorii nu au avut nici o implicare şi că secretara a adunat bani în calitate de preşedinte al comitetului de părinţi, în afara şcolii. Prin urmare, am somat-o să returneze banii la părinţi. Mai cu seamă că Prefectura şi IŞJ Bihor au convenit cu autorităţile locale ca acestea din urmă să asigure fonduri pentru transportul comisiilor de examen, precum şi pentru apă şi o mică gustare”, declară purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor, Daniel Negrean.

Dosar penal

Cum Prefectura şi IŞJ Bihor au găsit soluţii financiare pentru ca autorităţile locale să poată asigura un confort de bun-simţ dascălilor din comisiile de la testele naţionale, banii strânşi suplimentar de la părinţi nu mai pot fi mascaţi sub eticheta de „protocol”.

Iar examinatorii sau supraveghetorii care acceptă cadouri în condiţiile în care primesc oricum în jur de 400-500 lei pentru prestaţia lor la testele naţionale riscă atât sancţionarea din partea IŞJ Bihor, cât şi dosar penal, după cum a avertizat recent şeful Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei bihorene, subcomisarul Vlad Codreanu.

Însă până când un dascăl nu va fi cel puţin exclus din învăţământ, destui părinţi continuă să mituiască comisiile de examen.

Deocamdată, situaţia apărută la Liceul „Petofi Sandor” din Săcueni determină conducerea IŞJ Bihor să tragă un ultim semnal de alarmă înaintea testelor naţionale, care vor debuta luni.

„Examenul” părinţilor

„E foarte dificil să monitorizăm ce bani strâng părinţii şi în ce scop. De aceea ne sunt utile şi sesizările presei. Astfel, marţi, o comisie a IŞJ Bihor s-a deplasat la Săcueni, unde a purtat discuţii cu directorul Hegyesi Victor precum şi cu secretara, care a fost reclamată de o serie de părinţi. În urma discuţiilor a reieşit că nu au fost implicaţi în strângerea banilor de la părinţi nici profesorii şi nici directorii celor zece şcoli arondate centrului de la Săcueni.

Secretarei care a strâns bani în afara liceului, în calitate de preşedinte al unui comitet de părinţi, i s-a cerut să returneze banii, iar directorului Hegyesi i s-a cerut un plan de măsuri pentru a se evita pe viitor astfel de situaţii. Pe această cale îi asigurăm pe părinţi că autorităţile asigură comisiilor o ospitalitate de bun-simţ, aşa încât îi rugăm să nu mai adune şi ei bani. Unii cred că vor fi dezavantajaţi copiii lor dacă nu dau cadouri, însă îi asigurăm că e total falsă această percepţie”, declară purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor, Daniel Negrean.

În ce o priveşte pe secretară, directorul Hegyesi Victor, care este şi consilier local al oraşului Săcueni declară că nu a ştiut nimic despre iniţiativa ei: „Dacă a adunat bani, a făcut-o ca şi părinte, nu ca şi secretară de şcoală. La nivelul conducerii liceului nu s-a discutat despre aşa ceva”.

De notat că nu doar secretara Liceului „Petofi Sandor” a fost reclamată de unii părinţi, ci şi reprezentanta comitetului de părinţi de la clasa a VIII-a din Diosig.

Conform părinţilor, suma vehiculată era de minim 50 de lei pentru fiecare elev.

Şi la Bacalaureat

Însă surse din Poliţie atenţionează că au în vedere şi alte şcoli din Bihor unde unii dascăli se implică în adunarea a 70-80 lei de la fiecare elev pentru „protocolul” comisiilor de la testele naţionale.

În ce priveşte Bacalaureatul care bate şi el la uşă, lucrurile se complică. Fiindcă la absolvenţii clasei a XII-a e mai uşor de mascat strângerea de bani pentru comisii sub pretextul că se adună bani pentru banchet. Însă când se adună 300-400 lei pentru „banchet”, e evident că o bună parte din aceşti bani au o destinaţie „subterană”.

Cristian Horgos4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor