Răspunderea administratorului unei societăți comerciale

Anabella Mihut avocat colaborator Doseanu & Asociații
Anabella Mihut avocat colaborator Doseanu & Asociații
Administratorul unei societăți comerciale este persoana fizică sau persoana juridică, asociat sau neasociat, care efectuează toate operațiunile cerute pentru aducerea la îndeplinire a obiectului de activitate al societatii, cu restricțiile arătate în actul constitutiv, în baza mandatului încredințat de către asociații reuniți în Adunarea Generală.

În principiu, conform prevederilor legale din Legea Societatilor Comerciale nr. 31/1990, administratorii răspund pentru toate obligațiile prevăzute în dispozițiile legale sau în actul constitutiv.

Modalitatea în care administratorul unei societăţi înţelege să conducă activitatea acesteia poate aduce prosperitate sau, din contră, poate crea situaţii dintre cele mai neplăcute acesteia, asociaţilor sau terţilor.

În funcţie de urmările produse ca urmare a administrării deficitare, administratorii pot fi traşi în mod diferit la răspundere pentru faptele lor săvârşite în exercitarea mandatului cu care au fost investiţi.

Răspunderea administratorului poate fi de natură contractuală atunci când aceasta are legătură cu limitele în care trebuie să îşi exercite mandatul sau răspundere civilă delictuală atunci când prin faptele acestora sunt încălcate prevederile legale prevăzute în sarcina lor.
În mod evident, când societatea este pagubită, administratorul va răspunde pentru calitatea actului de administrație, neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor ce ii revin, precum si pentru eventualul prejudiciu produs.

În caz de faliment, administratorul societăţii poate fi tras la răspundere doar în anumite cazuri expres şi limitativ prevăzute de Legea insolvenţei.

De asemenea, în cazul în care faptele administratorului îmbracă caracter penal, acesta poate fi tras la răspundere din punct de vedere penal, potrivit dispozițiilor din Codul penal, legii societăților sau legilor penale speciale.

Totodată, din punct de vedere financiar, administratorul este responsabil pentru organizarea și conducerea contabilității, pregătește raportul administratorului care însoțește situațiile financiare și semnează situațiile financiare și raportările contabile.

Din dispozițiile legii societăților comerciale rezultă că vinovăția, respectiv, culpa administratorului, se apreciază în funcție de obligația de diligență, de exercitarea atribuțiilor cu loialitate, cu bună credință, în interesul societății și de prudență.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !