Răspunderea Asociației de proprietari pentru prejudiciul cauzat

Avocat Ioana Tent avocat partener societatea profesionala de avocati Doseanu&Asocaitii
Avocat Ioana Tent avocat partener societatea profesionala de avocati Doseanu&Asocaitii
Asociaţia de proprietari are drept scop administrarea şi gestionarea proprietăţii comune care, pe lângă drepturi, impune obligaţii pentru toţi proprietarii.

Legea prevede că asociaţia de proprietari, prin comitetul său executiv, reglementează folosirea, întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea părţilor proprietăţii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietăţii comune.

Astfel, în cazurile în care, ca urmare a îndeplinirii defectuoase sau a neîndeplinirii obligațiilor prevăzute de lege, asociația de proprietari poate fi răspunzătoare de prejudiciile certe cauzate ca urmare a acțiunii sau inacțiunii acestei entități cu personalitate juridica.

Având în vedere frecvența acestor cazuri, amintim cu titlu de exemplu situația în care, pe un autoturism parcat în dreptul imobilului care este administrat de asociația de proprietari, cad bucăți de tencuiala de pe fațada blocului, astfel că, se produc avarii acestui autoturism.

Conform prevederilor art. 1376 din Codul Civil, oricine este obligat să repare, independent de orice culpă, prejudiciul cauzat de lucrul aflat sub paza sa.

Fapta ilicita a asociației de proprietari în exemplul amintit, constă in omisiunea acesteia de a lua masurile necesare si de a repara elementele exterioare ale cladirii, aflate in proprietate comuna, conform obligațiilor ce sunt reglementate în art. 43 din Hotărârea de Guvern nr. 1588/2007, respectiv articolul 44 alin. 1) din acelați act normativ.

Conform acestor dispozitii legale, terasa, fatadele, acoperisul se afla in proprietate comuna, iar art. 34 alin. 1 din Legea nr. 230/2007 prevede ca „administrarea, întreținerea, investițiile și reparațiile asupra proprietății comune sunt în sarcina asociației de proprietari”.

Cu alte cuvinte, asociatiei de proprietari ii revenea obligatia de a efectua reparatiile elementelor cladirii aflate in proprietate comuna iar, omitand sa procedeze astfel, aceasta e susceptibilă de săvârșirea unei fapte ilicite, contrara legii.

Așadar, pentru situații asemănătoare, cel păgubit este îndreptățit ca în temeiul răspunderii civile delictuale, să solicite repararea pagubei suferite, în

condițiile dovedirii prejudiciul, faptei ilicite, raportul de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciu, vinovăția autorului faptei ilicite și prejudiciabile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !