Răspunsul Gărzii de Mediu în problema mirosului din Oradea: Nu este o poluare, însă produce o neplăcere cetățenilor

De Costel Demian
Reactualizat la:
12Comentarii
Răspunsul Gărzii de Mediu în problema mirosului din Oradea: Nu este o poluare, însă produce o neplăcere cetățenilor
Deputatul bihorean Florica Cherecheș a înaintat, la începutul lunii august, o scrisoare deschisă pe tema mirosului din Oradea către Agenția de Protecția Mediului Bihor și Garda de Mediu Bihor.

Primii care s-au sesizat și au răspuns sesizării deputatului au fost chiar reprezentanții Nutripork, aceștia spunând că „sunt acord ca afacerea să fie strămutată, însă printr-o finanțare nerambursabilă echitabilă”. (Nutripork îi răspunde deputatului Florica Cherecheș)

La aproximativ trei săptămâni de la înaintarea scrisorii deschise, Florica Cherecheș a primit un răspuns și de la Garda de Mediu Bihor, întocmit de consilierul juridic Orbai Marius.

Conform răspunsului înaintat de Garda de Mediu, „mirosul nu poate fi cuantificat ca intensitate și nu reprezintă un factor de risc pentru sănătatea mediului înconjurător. La data ultimului control, exista perdea vegetală pe latura înspre cartierul Ioșia, atât între iazuri și cartier cât și între halele de creștere și cartier. Această perdea vegetală este completată periodic, ultima plantare de plopi a avut loc în luna decembrie 2015 (500 bucăți)”.

Chiar dacă recunosc problema disconfortului olfactiv provocat de fermă, reprezentanții Gărzii de Mediu menționează că acesta nu este poluare.

Florica Cherecheș nu vrea să renunțe și va continua demersurile la ministere. „Îmi spun că totul e în regulă din punctul lor de vedere și îmi propun să mă ocup de inițierea unor modificări legislative, în ceea ce privește normele de igienă și sănătate publică, mai exact modificarea Ordinului 119/2014. Îmi mai spun că intensitatea mirosului nu poate fi cuantificată și că nu reprezintă un factor de risc pentru sănătatea mediului înconjurător. Recunosc totuși că disconfortul generat de fermă reprezintă o problemă pentru populație. Eu mă intreb: dacă de ani de zile au primit sesizări de la cetățenii nemulțumiți, oare de ce nu au inițiat ei inșiși, prin sesizarea Ministerului Mediului sau al Sănătății, o schimbare în acest sens? Sau de ce nu s-au adresat parlamentarilor bihoreni în acest sens?

În fine, mi-am însușit sugestiile și le voi duce mai departe la ministere, pentru a găsi soluția la problema care e a noastră, a orădenilor”, precizează deputatul bihorean, Florica Cherecheș.

 12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor