Rata de creştere economică ar putea scădea în 2009

1Comentariu
Rata de creştere economică ar putea scădea în 2009
România va înregistra, probabil, în a doua parte a anului un ritm de dezvoltare economică de 10%, dar rata de creştere a PIB ar putea scădea anul viitor la un nivel inferior rezultatelor estimate pentru 2008, a afirmat premierul Tăriceanu vorbind despre efectele crizei financiare din SUA.

Într-o emisiune a postului naţional de televiziune, premierul s-a referit, luni seara, şi la infrastructura rutieră arătând că proiectele de construcţie de autostrăzi nu pot fi aplicate în acelaşi ritm alert în care se dezvoltă economia.

“Într-o ţară în care economia creşte cu ritmuri atât de înalte, de 9%, şi probabil că în a doua parte a acestui an vom atinge un ritm de dezvoltare de 10%, infrastructura nu poate să ţină ritmul cu dezvoltarea economică. Cred că, pentru România, ceea ce este posibil, ceea ce poate să ducă economia este un ritm de aproximativ 200 kilometri de autostradă pe an, în următorii ani”, a spus Tăriceanu.

El s-a referit şi la criza financiară din Statele Unite, arătând că aceasta poate avea anumite efecte precum lipsa lichidităţilor, scumpirea creditului şi înregistrarea în 2009 a unei creşteri economice mai mici decât în acest an.

Premierul a susţinut însă în continuare că “per ansamblu” economia României nu este afectată major de această criză şi a precizat că s-a consultat cu cei mai importanţi analişti şi bancheri din ţară, inclusiv cu Banca Naţională a României, înainte de a face astfel de declaraţii.

“Nu aş spune că (România-n.r.) este complet protejată. Sigur că există anumite efecte: se va înregistra o anumită criză a lichidăţilor, creditul se va scumpi. Bursa, care este un element foarte sensibil, a reacţionat, însă o parte din pierderile care s-au înregistrat au fost depăşite şi s-a revenit, aşa cum s-a întâmplat în Statele Unite şi pe alte pieţe europene. Per ansamblu, putem spune fără niciun fel de ezitare că economia României nu este expusă în mod major la efectele acestei crize. S-ar putea ca anul viitor să avem o creştere economică mai mică decât anul acesta, dar nu care să ne afecteze în mod profund”, a spus Tăriceanu.

Într-o declaraţie de presă susţinută săptămâna trecută, şeful Guvernului a afirmat că problemele financiare din Statele Unite ar putea determina o scădere a preţurilor pentru anumite active imobiliare, ceea ce va permite şi românilor să cumpere proprietăţi în SUA, iar cotaţiile de la Bursa din Bucureşti vor creşte din nou odată cu încrederea investitorilor.

El a apreciat că situaţia financiară din SUA ar putea avea chiar efecte pozitive prin ieftinirea unor active imobiliare din Statele Unite.

Afirmaţia a survenit unei alte declaraţii în care premierul arăta că sistemul financiar românesc nu este legat de cel american, astfel că nu va fi afectat de problemele unor importante instituţii americane.

În primul semestru, creşterea PIB a fost de 8,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce în al doilea trimestru al acestui an, creşterea economică a fost de 9,3%.

Estimările Guvernului indică, pentru întregul an, un avans al PIB între 8,5% şi 9,1%.

sursa:mediafax1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor