Rata dobânzii BNR a crescut cu 0,5%

Rata dobânzii BNR a crescut cu 0,5%
BUCURESTI – În şedinţa din 7 ianuarie 2008, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 8,0% pe an de la 7,5%. BNR va continua gestionarea fermă a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă.

De asemenea, va fi menţinut nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

„Analiza celor mai recente date statistice relevă în continuare o dinamică înaltă a cererii interne ca urmare a expansiunii investiţiilor, dar şi a menţinerii consumului la un nivel nesustenabil în condiţiile intensificării ritmului de creştere a creditului acordat sectorului privat, mai ales a celui în valută”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Inflaţie

Ritmul de creştere al salariilor a rămas superior dinamicii productivităţii muncii. Rata anuală a inflaţiei a fost de 6,67% în luna noiembrie 2007, plasându-se în continuare peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei, ca efect al majorării accentuate a preţurilor produselor alimentare şi a tarifelor la serviciile indexate la cursul de schimb al leului. Perspectivele inflaţiei pe termen scurt s-au înrăutăţit în contextul amplificării riscurilor macroeconomice, cu precădere a celor legate de politica veniturilor şi majorarea cheltuielilor bugetare în perioada electorală. „În acest context, este esenţial ca plasarea temporară a ratei anuale a inflaţiei în afara intervalului de variaţie să nu genereze relaxări ale politicii salariale şi fiscale”, este de părere guvernatorul BNR.

„Menţinerea ţintelor de inflaţie convenite împreună cu guvernul – 3,8% pentru 2008 şi 3,5% pentru 2009, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual – şi aplicarea unui mix restrictiv de politci economice va determina ancorarea eficace a anticipaţiilor agenţilor economici şi ale populaţiei în contextul incertitudinilor ce afectează mediul economic internaţional”, se specifică în comunicatul BNR.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !