Rata inflaţiei a ajuns la 8,61%

1Comentariu
Rata inflaţiei a ajuns la 8,61%
Creşterea preţurilor de consum a încetinit la 0,28% în luna iunie, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,61%, cel mai accelerat avans fiind înregistrat de grupa alimentelor, şi, în special, de fructele proaspete, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Creşterea preţurilor de consum a încetinit la 0,28% în luna iunie, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,61%, cel mai accelerat avans fiind înregistrat de grupa alimentelor, şi, în special, de fructele proaspete, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Avansul din luna iunie a fost inferior celui din mai, când preţurile au crescut cu 0,49%. Şi în luna aprilie ritmul a fost mai accelerat, de 0,52%.

Rata anuală a inflaţiei, de 8,61%, a fost însă mai ridicată decât cea din mai, de 8,46%, şi s-a apropiat de maximul ultimilor doi ani, de 8,63%, înregistrat în martie.

În luna iunie, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,32%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,28%, iar serviciile s-au scumpit cu 0,19%.

Din grupa mărfurilor alimentare, cea mai importantă scumpire, de 7,77%, a fost consemnată de fructele proaspete.

Preţul pâinii, alimentul cu cea mai mare pondere în grupa alimentelor, a urcat cu 0,16%, iar cel al cărnii cu 0,72%, în principal pe fondul scumpirii cărnii de porc, cu 1,96%, şi a celei de vită, cu 1,1%.

În acelaşi timp, preţul uleiului a continuat să se majoreze şi în iunie, avansul fiind de 2,26%.

Pe de altă parte, laptele şi produsele lactate s-au ieftinit cu 0,24%, iar legumele şi conservele de legume cu 2,18%.

De asemenea, preţurile ouălor au coborât cu 5,04%.

La capitolul produse nealimentare, preţurile la combustibili au avut cea mai importantă creştere, de 1,26%, iar medicamentele s-au ieftinit cu 0,04%.

Creşterea preţurilor la servicii a fost susţinută de cele la grupa apă, canal şi salubritate, cu un avans de 0,62%.

În acelaşi timp, preţurile la telefonie au scăzut cu 0,13%.

Rata medie lunară a inflaţiei din primele cinci luni a fost de 0,6%, comparativ cu 0,3% în perioada similară din 2007.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (iulie 2007 – iunie 2008) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2006 – iunie 2007) determinată pe baza Indicelui Preţurilor de Consum (IPC) şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 7,1%.

În luna iunie, IPC fără băuturi alcoolice şi tutun s-ar fi plasat la 0,29%, iar fără combustibili, la 0,2%.

Excluzând influenţa produselor ale căror preţuri sunt reglementate, IPC s-ar fi situat la 0,33%.

De asemenea, fără legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, IPC ar fi fost de 0,27%.

Nivelul din iunie al inflaţiei a fost conform cu estimările mai multor analişti economici care anticipau valori cuprinse între 8,5% şi 8,9%.

Aceştia au arătat că inflaţia se va menţine la un nivel înalt în iunie şi iulie, lună în care va atinge vârful acestui an, ca urmare a majorării preţurilor administrate, pentru ca, începând din august, să intre pe o pantă descendentă, un factor de sprijin fiind preţurile alimentelor.

MediaFax1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor