Ratingul bun nu ţine de foame

14Comentarii
ORADEA – „Sigur că Oradea are disponibilităţi de îndatorare, pentru că impozitele şi taxele nu sunt deloc mici. Calificat de agenţia internaţională Fitch cu un rating satisfăcător, oraşul prezintă carenţe economice.

Este unul dintre cele mai împovărătoare oraşe dintre cele de talia sa”, apreciază un reprezentant al patronatului din zonă, Ioan Popa Baciu, comentând ratingul satisfăcător primit de Oradea în urma unei evaluări efectuate de reputata societate Fitch. Conform acesteia, Oradea are „BBB minus” pentru creditele pe termen lung şi F3 pe termen scurt.

O traducere pentru necunoscători a acestor formule înseamnă că oraşul are capacitatea de a acoperi viitoarele programe de investiţii, chiar în condiţiile unei creşteri a cuantumului creditelor. „Ratingul reflectă managementul prudent al datoriilor, limitarea riscurilor valutare şi de refinanţare şi datoriile limitate”, se spune într-un comunicat Fitch referitor la acest aspect. După Bucureşti, Oradea este al doilea oraş din România care a fost auditat Fitch, cu rostul de a obţine, astfel, o carte de vizită necesară în obţinerea unor finanţări sau creditări.

Fără „brand”

„Sunt multe domenii în care sunt carenţe serioase. Mediul economic n-a fost şi nu este o prioritate pentru administraţie, în sensul delimitării necesităţilor şi priorităţilor. Organizaţiile patronale n-au nici o forţă la nivel local, pentru că administraţia nu a avut nici un interes să-şi facă din ele un partener”, apreciază directorul general al Patronatului din Industrie, Servicii şi Comerţ (PISC). Acesta susţine că Oradiei îi lipseşte o „brănduire”, existentă pentru multe zone şi oraşe vestice. „Oradea e un oraş industrial? Este unul turistic? Care sunt tendinţele? Ce anume merită promovat în acest oraş?”, spune reprezentantul PISC, admiţând că nu-i sunt foarte familiare criteriile luate în calcul de agenţia internaţională.

Capacităţi şi politici

Conform unui analist economic local, indicatorii calculaţi de Fitch se referă la capacitatea oraşului de a plăti şi de a contracta. Politica oraşului, adică modul în care sunt gestionaţi banii încasaţi din fiscalitatea proprie şi din creditele şi finanţările atrase, este cea care ar trebui să oglindească performanţa oraşului. „Sunt de urmărit cum au fost stabilite priorităţile oraşului, cum au fost ele susţinute financiar şi apoi implementarea proiectelor şi cheltuirea banului”, apreciază analistul.

Rămâne stabilit

La nivel naţional, s-a apreciat că Fitch va reface evaluarea României, pentru a constata dacă au apărut modificări o dată cu instalarea noului Guvern. Local, primarul Petru Filip susţine că nu se justifică o reevaluare a oraşului prin prisma recentelor modificări politice: „Teoretic, nu sunt modificări. Fiecare studiu de evaluare este diferit, Oradea a fost altfel evaluată decât ţara”.

Studiul comandat de Oradea a costat aproximativ 100.000 euro, în contul acestei sume experţii angajându-se să reevalueze Oradea pe patru ani.

Cristina Ghilea14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor