Ratingul Municipiului Oradea – nu grozav, dar acceptabil

Piața Unirii din Oradea, oraș ce încearcă să atragă cât mai mulți investitori, îndeosebi în parcurile industriale. Chit că cheia bunăstării orașului stă tot în antreprenorii locali, majoritatea acestora nebeneficiind de avantajele parcurilor industriale înființate de Primărie
Piața Unirii din Oradea, oraș ce încearcă să atragă cât mai mulți investitori, îndeosebi în parcurile industriale. Chit că cheia bunăstării orașului stă tot în antreprenorii locali, majoritatea acestora nebeneficiind de avantajele parcurilor industriale înființate de Primărie
Agenția de rating Fitch clasează Oradea în rândul orașelor pentru care recomandă investițiile. Totuși, calificativul acordat nu este unul de top.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingul municipiului Oradea la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă. Printr-un comunicat de presă, Primăria Oradea apreciază evaluarea agenției Fitch ca fiind una pozitivă. Și totuși, ratingul nu este unul dintre cele de top, chiar dacă Oradea este văzut ca fiind un oraș cu potențial și cu performanțe financiare ce nu ies din zona frecventabilului, pentru agenția cu sediul la Londra.

Evaluarea „BBB minus” se încadrează în profilul de grad investițional recomandat pentru cei ce vor să investească în Oradea, însă este ultima categorie din această încadrare privind recomandarea Fitch de a investi aici. La profilul de recomandare pentru investiții, Fitch Ratings are patru categorii conexe, într-o scară a valorii: Prime (premium) – aferentă calificativului AAA; High grade (grad înalt) – pentru care se acordă calificativele AA+, AA și AA-; Upper medium grade (grad mediu-superior) – aferentă calificativelor A+, A, A-; respectiv Lower medium grade (grad mediu-inferior) – pentru care se acortă calificativele BBB+, BBB și BBB-, ultimul fiind cel acordat și Municipiului Oradea. Sub acest nivel, toate calificativele acordate intră în profilul de recomandare pentru a nu investi sau a evita investițiile entității evaluate (non-investment grade), respectiv cele aferente obligațiunilor (bondurilor) cu risc major (high yeld bonds) sau total nesustenabile (junk bonds).

Oradea, în rând cu țara

De altfel, și rating-ul României este apreciat tot la BBB minus, de către Fitch Ratings, cu perspectivă stabilă.

Iată cum comentează oficial Primăria Oradea evaluarea financiară pe care a realizat-o Fitch pentru Municipiul Oradea:

„Confirmarea de către Fitch a ratingurilor pentru creditele pe termen lung în valută şi în monedă locală reflectă performanţa financiară robustă, care permite municipiului Oradea să menţină o performanţă operaţională solidă şi o pondere a datoriei consistentă. De asemenea, calificativul ţine cont de planurile de investiţii ale oraşului, care ar putea necesita anul acesta o majorare a datoriei, şi de sustenabilitatea veniturilor proprii din taxe, în urma progreselor economiei locale şi a îmbunătăţirii ratelor de colectare. Perspectiva stabilă reflectă opinia agenţiei de evaluare financiară că, pe termen mediu, nivelul datoriei municipiului va rămâne în linie cu estimările, în urma gestionării prudente a datoriei. Fitch estimează o creştere a PIB-ului României (rating «BBB minus», cu perspectivă stabilă) de 4,8% în 2017, de 3,8% în 2018 şi de 3,3% în 2019-2020, care ar trebui să susţină transferurile municipiului, în special în urma redistribuirii TVA, care este colectată de Guvern şi transferată ulterior autorităţilor locale.

Oradea este reşedinţa judeţului Bihor (are 196.367 locuitori), beneficiază de pe urma proximităţii graniţei cu Ungaria şi, în urma înfiinţării unui parc industrial, a devenit atractivă pentru investitori şi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Expansiunea parcului industrial a sprijinit investiţiile directe străine şi locale (care au ajuns până acum la 285 milioane de euro) şi crearea a 6.250 de noi locuri de muncă”.

Taguri: ,


16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor