RATT a decis: pensionarii care vor abonamente gratuite sa stea la coada intr-un singur loc!

De A.S.
Reactualizat la:
RATT a decis: pensionarii care vor abonamente gratuite sa stea la coada intr-un singur loc!
Umilinţă, bătaie de joc, lipsă de organizare – asta au reclamat sutele de pensionari din Timișoara care s-au așezat la rând pentru a-şi reînnoi abonamentele de transport, luni dimineaţa, la Centrul de gratuităţi de pe Intrarea Doinei, după ce RATT a decis… să reorganizeze cozile. Conducerea Regiei a hotărât să nu mai elibereze abonamente pentru călătorii cu gratuitate la toate chioşcurile din oraş, ci într-un singur loc, ca să nu mai stea la rând şi cei care plătesc.

Regia Autonomă de Transport Timişoara a decis, la sfârşitul săptămânii trecute, ca din 9 ianuarie să se elibereze abonamente pentru toți călătorii care beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun doar la centrul RATT de pe strada Intrarea Doinei nr. 2.

Cei mai mulţi dintre cei care se bucură de gratuitate sunt pensionarii. Problema este că mulţi dintre ei nu au ştiut despre decizia mai-marilor de la RATT şi au ajuns la Centrul de gratuităţi după ce au cutreierat tot oraşul şi au umblat pe la mai multe chioşcuri pentru a intra în posesia abonamentelor de transport luni dimineaţa. Deși programul e până la ora 20, în jurul orelor 10-11 stăteau deja la rând câteva sute de persoane, iar coada de oameni revoltaţi creştea.

„Asta e umilință! De ce la celelalte ghișee stau doamnele, iar noi am ajuns să ne umilim să stăm la rând toţi aici?! Nu știu dacă domnul primar știe de treaba asta”, a spus nervos un bărbat, după ce a umblat pe la mai multe chioşcuri RATT până să ajungă la Centrul de gratuităţi de pe Intrarea Doinei. „Asta e dispoziţia primarului…”, şi-a dat cu părerea un alt pensionar, în timp ce alţii cereau insistent să vină directorul RATT care a luat decizia să nu se mai elibereze abonamente la celelalte chioşcuri din oraş, sperând să vină cineva și să se renunţe la acestă hotărâre.

„Până unde mergem? Până unde se vede uşa aia mică?”, a întrebat o bătrânică gârbovită în timp ce se aşeza la coadă. „Stau de la 9 fără un sfert şi acum am ajuns”, le-a strigat celorlalţi, după mai bine de două ore de aşteptare, o femeie care s-a întors cu abonament de la ghişeu. „Eu sut diabetică, dacă stau aici până la 1 (n.r. – ora 13) trebuie să îmi fac insulina”, a continuat alta.

Oamenii s-au plâns că sunt bătrâni şi bolnavi şi că sunt obligaţi să vină din zonele periferice ale oraşului până în centru pentru abonamentele gratuite, în timp ce la alte chioşcuri ale RATT nu e nimeni.

„Am fost în Piaţa Libertăţii, nu era nimeni, e bătaie de joc…”, ne-a explicat o femeie.

„Pentru ce să vin eu din Calea Şagului până aici… Mă doare piciorul. De ce nu se mai eliberează abonamentele în cartiere, ca şi până acum?”, a întrebat alta. „Cine credeţi că vine aici? Vin tot ăia bătrâni şi bolnavi…”, a spus o altă femeie, care ajunsese deja pe la mijlocul cozii.

„E lipsă de organizare”, a conchis unul dintre pensionari. „Vor să scape de noi, să ne extermine, asta e bătaie de joc!”, a concluzionat o altă femeie, în timp ce alături alta ofta: „Noi nu scăpăm de cozi până-i lumea şi pământul…”.

La centrul RATT de pe Intrarea Doinei (prima stradă la dreapta dinspre Piaţa Mărăşti spre Iulius Mall) sunt deschise două ghişee, care funcţionează de luni până vineri între orele 8.00-20.00.

Soluție de compromis

Reprezentanţii RATT spun că au decis ca abonamentele pentru cei cu gratuităţi să se elibereze într-un sigur loc pentru a le face viaţa mai uşoară celorlalţi călători, care plătesc pentru transport, pentru că înainte erau cozi la toate ghişeele, iar aceştia nu îşi puteau cumpăra bilete ori abonamente.

„Regia Autonomă de Transport Timișoara a luat această decizie pentru a decongestiona celelalte chioșcuri din oraș, în urma numeroaselor reclamații primite de la călătorii care nu își puteau cumpăra bilete sau abonamente din cauza cozilor. Abonamentele pentru cei cu gratuitate se eliberează până la sfârşitul lunii. În Timișoara beneficiază de gratuitate la transportul public aproximativ 40.000 de persoane”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al RATT, Cosmin Bradu.

Hotărâre de Consiliu Local ignorată

Nu în ultimul rând trebuie spus că Hotărârea Consiliului Local Timişoara 421 din 13 decembrie 2011, prin care a fost aprobat protocolul de acordare a facilităţilor la transportul în comun pentru 2012, prevede expres că pensionarii timişoreni vor circula gratuit pe baza unui abonament general anual pe card eliberat de RATT, iar „ridicarea cardului se va face pe bază de cupon de pensie, împreună cu buletinul sau cartea de identitate, de la toate punctele de vânzare R.A.T.T. (chioşcuri de bilete şi Centrul de Gratuităţi cu sediul în Timişoara, Intrarea Doinei, nr. 2)”. Tot de la toate punctele de vânzare ale RATT ar trebui să îşi poată ridica abonamentele şi elevii care beneficiază de gratuitate. Sau cel puţin aşa zice hotărârea de consiliu…

De gratuitate la transportul public se bucură, pe lângă pensionari, beneficiarii Legilor 416/2001, 341/2004, 44/1994 şi 309/2002, elevii din ciclul primar şi gimnazial care frecventează instituţiile de învăţământ din Timişoara, preşcolarii, angajaţii Casei Faenza, angajaţii SALVO şi cei ai Serviciului de Ajutor Maltez, personalul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România şi al altor organizaţii umanitare, cetăţenii de onoare ai oraşului, sportivii de performanţă şi multe alte categorii de persoane.

Citeste si: Abonamentele gratuite se vor elibera doar la sediul RATT de pe Intrarea Doinei0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !