Râuri poluate de ape menajere

Râuri poluate de ape menajere
Aderarea la UE obliga la ameliorarea poluarii casnice si industriale din bazinul Crisuri. În judetul Bihor au fost identificate în 2005 surse punctiforme de poluare de la ape menajere, în zona oraselor Stei, Alesd sau Oradea, iar pe partea industriala la societatile comerciale: SC Baita SA Stei, SC Sinteza SA Oradea si SC Suplacu de Barcau.

La Suplac, pericolul de poluare este prezent si dupa oprirea activitatii, întrucât ploile îndelungate pot duce la deversarea bazinelor de decantare în Barcau. În acest context, si Bihorul face eforturi pe linia prevenirii deteriorarii calitatii apei si mentinerea ei la parametri favorabili. Mai ales ca România se obliga sa puna în practica „Directiva-Cadru privind Apa”. Implementarea Directivei-Cadru presupune elaborarea „Planului de management pe bazin hidrografic” în colaborare cu tarile europene.

Doua directii

Planul de management al bazinului hidrografic (BH) Crisuri de anul trecut vizeaza în principal doua directii: „identificarea celor mai importante surse de poluare pe raza BH-Crisuri si evaluarea riscului neatingerii obiectivelor de mediu pentru corpurile de apa”, ne-a explicat Anca Mihociu, purtator de cuvânt al Directiei Ape Crisuri. Identificarea surselor de poluare se face în colaborare cu partea maghiara a bazinului Koros, în cadrul unui proiect franco-maghiaro-român aflat în derulare.

„Din cele 203 cursuri de apa permanente aflate în bazinul hidrografic Crisuri, 3% sunt la risc. În judetul Bihor, corpuri de apa la risc se gasesc pe Crisul Repede, în zona municipiului Oradea”, a mai precizat Anca Mihociu, evaluând riscurile potentiale de poluare.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !