Război fratricid cu sânge pe săgeată

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
1Comentariu
Război fratricid cu sânge pe săgeată
Frate, frate, da’ brânza-i pe bani, zice proverbul. Iar dacă vedem că cei doi nu sunt fraţi, nici măcar de… cruce, lucrurile sunt şi mai clare.

Iar dacă vorbim despre politică, aici, după cum se ştie, nu există prietenii, ci doar interese. „Sabia” numită Ilie Bolojan încape tot mai greu în aceeaşi teacă cu cea a lui Cornel Popa. Acesta din urmă pare să fi prins puţină rugină, pe ici, pe colo, dar încă se ţine bine. De când lumea şi pământul, lupul tânăr şi-a dorit să preia şefia haitei, la un moment dat. Va fi o luptă, deoarece Cornel Popa nu va ceda aşa uşor. Conflictul escaladat dintre cei doi are rădăcini destul de adânci, chiar dacă multă vreme doar a mocnit, pe ici, pe colo. Cei doi corifei locali ai PNL au fost suficient de inteligenţi încât, în ciuda diferenţelor de structură a personalităţii, să meargă laolaltă, spre binele „haitei” PNL. Până nu demult, Bolojan nu avusese prea multe de împărţit cu Popa Cornel, mai ales că acesta din urmă nu avusese niciodată, până în 2012, funcţii administrative în Bihor, fiind parlamentar. Până când Popa a ajuns şef de judeţ.

Acum, Bolojan se loveşte de Consiliul Judeţean condus de Cornel Popa. Aceasta deoarece administraţia judeţeană este cea chemată să filtreze proiectele pe fonduri europene venite dinspre primării. Şi, implicit, să le prioritizeze. Aşa s-a trezit Ilie Bolojan că Oradea şi Zona Metropolitană sunt puse la coadă de administraţia judeţeană, Popa având un interes major să dezvolte în alte zone din judeţ. Ţara Beiuşului este „zona folclorică” a lui Popa şi cum acesta nu are încă de gând să se pensioneze din viaţa politică, îşi doreşte să atragă dezvoltare în acea zonă. De aici şi interesul pentru turismul montan, pe undeva legitim, privind această cheie: proiect pentru apă-canal în Padiş şi pentru acces în Padiş, prin acel drum cu nume ciudat, pe care Bolojan nu-l poate înghiţi: Şuşti – Moneasa. Dincolo de argumentele de ordin tehnic pe care le-au prezentat cei doi, mai sunt nişte aspecte de ordin politic ce nu pot fi neglijate. Cornel Popa nu întocmeşte singur lista de priorităţi a CJ Bihor. UDMR Bihor nu îl poate înghiţi pe primarul Bolojan, după ce acesta i-a trecut pe politicienii maghiari în Opoziţie, după alegerile din 2012. Prin urmare, Kiss&Co. ar face orice depinde de ei ca să-i zădărnicească primarului de Oradea planurile. Apoi, nici pesedistul Mang nu se arată un mare fan Bolojan, gândindu-se că, oricum ar lua-o, primarul de Oradea este un adversar mai periculos pentru PSD decât Cornel Popa. Iată, aşadar, cum la Consiliul Judeţean priorităţile au ajuns să fie altele decât cele ale Zonei Metropolitane Oradea.

Nu este deloc neglijabil nici un alt aspect, ce ţine de traseul politic al lui Bolojan. Deşi acesta susţine că după 2016 ia în calcul inclusiv o retragere din viaţa politică, e greu de crezut că acest lucru se va întâmpla. Cel mai probabil, Bolojan va candida la încă un mandat de primar, însă mai sunt şi alte variante. Bunăoară, vedem cum viceprimarul Mircea Mălan „îşi face încălzirea” pentru o eventuală candidatură din partea PNL pentru Primărie. Ilie Bolojan îl testează, dar îi şi dă posibilitatea să arate de ce e în stare. În varianta în care Bolojan ţinteşte şefia Consiliului Judeţean, el trebuie să îl înlăture pe Popa de la şefia partidului. Astfel, Ilie Bolojan ar deveni un super-şef de judeţ, cu mâna sa dreaptă, Mircea Mălan, lăsat la cârma municipiului. Interesul relativ recent al lui Ilie Bolojan pentru ograda CJ Bihor poate fi interpretat şi ca o încălzire a primarului pentru „runda” judeţeană: mai întâi a propus soluţia mutării Muzeului în Cetate, şi astfel a aruncat pisica în curtea „granzilor” de la Judeţ. Acum, propune un inel metropolitan, care să înconjoare toate comunele din jurul Oradiei.

Colac peste pupăză, coafat de rezultatele excelente ale secţiilor polo şi baschet din CSM Oradea, Bolojan a renunţat să mai finanţeze FC Bihor şi a lăsat în ofsaid atât clubul, cât şi celălalt finanţator – Consiliul Judeţean. Iarăşi, un cartof fierbinte în mâna lui Cornel Popa, cel care, dacă nu va găsi soluţii pentru echipa de fotbal, va trebui să dea explicaţii peste tot pe unde va merge prin judeţ „de ce a lăsat echipa să moară pe mâna lui”. Cât despre Bolojan, el are tot timpul alibiul performanţelor din baschet şi polo. Astfel, va putea bara lejer acuzele cum că nu susţine sportul, iar simpla comparaţie dintre CSM Oradea şi FC Bihor îi va da apă la moară.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor