„Războiul” păşunilor alpine

2Comentarii
„Războiul” păşunilor alpine
9.000 ha de pasuni alpine încing spiritele printre localnicii din zona montana a judetului. Marul discordiei îl constituie pasunile împadurite din zona Arieseni – Stâna de Vale, aflate în administrarea comunei Budureasa.

Comuna Buntesti are noua sate si se considera unul dintre proprietarii de drept din zona montana. Pasunile împadurite au fost proprietatea Bisericii Greco-Catolice, care a avut sediul în zona Budureasa. Aceasta este explicatia faptului ca acum pasunile împadurite aduc venituri exclusiv comunei Budureasa. „Noi ne consideram proprietarii de drept ai acestor terenuri.

Toti banii care vin din vânzari si autorizatii de constructii, impozite pe cladiri, se duc la Budureasa. Noi nu câstigam nimic, decât faptul ca se dezvolta zona. De aceea nu avem nici un interes sa eliberam planul urbanistic general, atât timp cât noua nu ne intra nici un ban”, spune primarul de Buntesti, Sorin Degau. Primarul Degau spune ca nu poate estima pierderile pe care le suporta bugetul local. „Poate pâna acum nu am pierdut prea mult, dar este clar ca zona se va dezvolta”, e de parere edilul-sef al Buntestiului.

Fara enclave

n sprijinul cauzei comunei Budureasa, primarul Vasile Budau invoca Legea organizarii teritoriale a tarii. „Pe teritoriul nostru administrativ se afla aproximativ 9.000 ha de paduri alpine. Nu se pot face enclave. O unitate administrativ-teritoriala, cum suntem noi, este o entitate de sine statatoare.

Ceea ce vor cei din Buntesti nu se poate, fiindca între Budureasa si Buntesti se afla Pietroasa. E ca si cum eu as cere teren la Constanta, spune primarul Budau. Ei au pe platoul Padispasune alpina si vor ca aceasta sa treaca în unitatea lor administrativ-teritoriala”.

Primarul Budau sustine ca primarii din celelalte comune sunt liberi sa-si concesioneze terenurile. „Noi administram doar taxele si impozitele”, sustine primarul de Budureasa.

Referendum

Aflat în concediu, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Gavrila Ghilea, spune ca este în cautarea unei solutii amiabile pentru rezolvarea disputei. „S-a emis ideea unui referendum, dar nu cred ca locuitorii din Budureasa vor fi vreodata de acord sa renunte la pasunile împadurite, spune Gavrila Ghilea. O situatie de aceeasi natura a fost disputa pentru combinatul de la Astileu, dintre comunele Tetchea si Astileu. Situatia a fost transata atunci printr-o Hotarâre de Guvern”.

Bursasiu Veronica

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor