„Razboiul tiselor” de pe Corso

12Comentarii
„Razboiul tiselor” de pe Corso
„Razboiul tiselor” se poarta între edili si ecologistii care avertizeaza ca o eventuala mutare a „arborilor de fier” va însemna moartea lor dupa cam 90 de ani de prezenta în Piata Ferdinand.

În sprijinul ei, Primaria Oradea a atras si Academia Româna, care gireaza transplantarea, fara însa a indica masurile de natura sa garanteze ca cele 12 tise vor supravietui. La mijloc este prinsa Agentia de Protectie a Mediului (APM) Bihor, care a fost înstiintata oficial în ianuarie de intentia Primariei de a transplanta cele 12 exemplare de Taxus Baccata printr-o adresa însotita de acordul Academiei Române, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, cu conditia luarii tuturor masurilor ca acesti arbori sa supravietuiasca în urma transportului si a replantarii, fara a se specifica care sunt masurile ce trebuie luate în acest sens.

La consultari, specialistii APM Bihor si cei ai municipalitatii s-au pus de acord asupra necesitatii mutarii arborilor. „Sunt în plina zona cu trafic auto intens si ar putea fi afectati în urmatorii ani, astfel încât sa fie prea târziu mutarea lor. În vederea dezvoltarii lor armonioase si admirarea acestor arbori de catre populatia iubitoare de „verde”, ar fi oportuna transplantarea lor într-un parc dendrologic din Oradea”, apreciaza directorul APM Bihor, Calin Mocan.

Dar cum tisa este un arbore declarat monument al naturii, iar Oradea este printre putinele orase din tara care detine exemplare, APM Bihor a solicitat punctul de vedere al Directiei Conservarea Naturii, Biodiversitate, Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, precum si al Agentiei Nationale de Protectia Mediului. Acestea au considerat ca Academia, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, este cea în masura sa specifice solutiile tehnice de trasplantare.

Însa în urma adresei trimise de APM Bihor pe 28 martie, Academia Româna se margineste sa sugereze APM Bihor sa se adreseze responsabililor cu întretinerea spatiilor verzi din Oradea.

Biologi sceptici

Astfel ca, la propunerea directorului APM Bihor, se va constitui o comisie, cu acordul Institutiei Prefectului Bihor, compusa din specialisti din cadrul APM Bihor, Directiei Tehnice, Compartimentului Protectia Naturii – Spatii Verzi din cadrul Primaria Oradea, Muzeului Tarii Crisurilor Oradea, Directiei Silvice Oradea, respectiv din cadrul Centrului pentru Arii Protejate (ONG). Aceasta comisie va propune masurile cuvenite pentru ca tisele sa prinda radacini în alta parte.

Deocamdata însa, cunoscutul biolog Anna Marossy, de la Muzeul Tarii Crisurilor, s-a declarat în repetate rânduri împotriva mutarii oazei de verdeata din centrul Oradiei, amintind ca în anii ’80 tisele stramutate din spatele Teatrului au murit, chiar daca s-au sapat santuri lungi pentru a le fi salvate radacinile.

Cristian Horgos

Taguri:


12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor