RCA în sistem electronic

4Comentarii
RCA în funcţie de şofer
RCA în funcţie de şofer
Din 2010 şoferii care nu au avut evenimente rutiere vor beneficia de reduceri la încheierea RCA.

De anul viitor şoferii vor fi taxaţi sau dimpotrivă, premiaţi, de către firmele de asigurare care aplică sistemului bonus-malus. Conform Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) începand cu 1 ianuarie 2010, poliţele de asigurare privind Răspunderea Civilă Auto (RCA) se vor emite în format electronic. De asemenea, la tarifele stabilite de asiguratorii autorizaţi, se va aplica sistemul bonus-malus.

Tarifele de primă aferente RCA emise de la 1 ianuarie 2010 vor depinde de istoricul de dăunalitate realizat de asigurat într-o perioadă de referinţă. Aceasta înseamnă că un asigurat care nu a produs daune în 2009 şi încheie o poliţă pentru o perioadă de un an va obţine, datorită sistemului bonus-malus, o reducere cu 10% a tarifului afişat de asigurator. Întrucât normele CSA reglementează existenţa a 14 clase de bonus, rezultă că, dacă timp de şapte ani un asigurat nu a produs daune pe RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%.

Bonusuri

„Având în vedere numărul de dosare de daună avizate în temeiul poliţelor obligatorii RCA, rezultă că cei mai mulţi dintre asiguraţi, circa 90%, vor beneficia de bonus întrucât nu provoacă evenimente”, a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA.
Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat sunt luate în calcul evenimentele pentru care a fost plătită cel puţin o daună în perioada de referinţă. Într-o astfel de situaţie, malus-ul se aplică indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului. Clauza de malus, adică majorarea primei, se aplică în funcţie de numărul de daune produse şi plătite, putând ajunge până la 200%.

În situaţia în care un asigurat deţine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplică distinct pentru fiecare vehicul.

Simona Albinaru

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor