RCS & RDS a amânat listarea la Bursa din Londra

2Comentarii
RCS & RDS a amânat listarea la Bursa din Londra
ORADEA - Săptămânalul de afaceri Money Express dedică în cel mai recent număr al său un mare spaţiu editorial unui important eveniment economic al săptămânii trecute. Este vorba despre tentativa amânată a companiei RCS&RDS de a fi listată la bursa londoneză.

Miza, 500.000.000 USD

Ziua de 6 noiembrie trebuia să fie una istorică pentru firma care recent a obţinut o licenţă de telefonie 3G. 74 de milioane de titluri, care urmau să fie vândute pe o plajă de preţ cuprinsă între 5,25-7,25 USD, reprezentând 15% din acţiunile companiei condusă de discretul om de afaceri orădean Zoltan Teszari, aceasta era miza pusă în joc pentru ca RCS&RDS să obţină 500 de milioane de dolari, bani care ar fi urmat să fie investiţi, în cea mai mare parte, pentru dezvoltarea ramurii de telefonie 3G. Fără această infuzie de capital, investiţia ar putea fi în pericol, cu aceeaşi problemă confruntându-se şi o altă firmă de pe piaţa românească Telemobil. Compania care deţine Zapp a înregistrat un eşec la listarea la bursă din luna iulie.

Cu câteva ore…

Cu toate acestea, cu numai o zi înainte, pe 5 noiembrie, managerii grupului românesc de comunicaţii, împreună cu bancherii de investiţii angajaţi, Morgan Stanley şi UBS, au decis suspendarea listării la London Stock Exchange. Comunicatul bursei din capitala britanică spune doară că acest lucru s-a întâmplat din cauza „actualelor condiţii de pe piaţă”. În fapt, explicaţia specialiştilor consultaţi de Money Express este una singură: dacă s-ar fi listat la 6 noiembrie, RCS&RDS nu ar fi obţinut jumătatea de miliard de dolari pe care miza.

Cu 20% mai puţin

Citând surse apropiate procesului, publicaţia specializată spune că decizia a fost motivată de interesul scăzut al investitorilor pentru RCSR (simbolul alocat firmei româneşti pe bursa londoneză), ofertele aşteptate de proprietari şi bancherii de investiţii fiind cu cel puţin 20% mai mici decât aşteptările.

Ziua de 6 noiembrie a fost una tristă şi pentru o altă societate de comunicaţii din zonă, respectiv Digiturk, din Turcia, cel mai mare furnizor de televiziune prin cablu din această ţară refuzând şi el să îşi mai listeze acţiunile, motivând „preţul foarte scăzut” pe care l-ar fi obţinut.

Valentin Buda2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor